OVA NAVIKA JE UBILA LIDERA AL KAIDE! Da je mogao da je se odrekne još bi bio živ! (FOTO)
Ajman el Zavahiri, Foto: Profimedia

DOŠLA MU GLAVE

OVA NAVIKA JE UBILA LIDERA AL KAIDE! Da je mogao da je se odrekne još bi bio živ! (FOTO)

Prema jednom američkom zvaničniku, takvo redovno ponašanje je omogućilo obaveštajnim agentima, verovatno CIA, da sastave ono što su nazvali "obrazac života" mete

Objavljeno:

Jedna od najstarijih grešaka koju je napravio ubijeni lider Al Kaide Ajman el Zavahiri je ta što je razvio uobičajenu naviku, prenosi britanski Gardijan.

Koplaner napada 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington stekao je naviku da sedi na balkonu kuće u Šerpuru, diplomatskoj enklavi u Kabulu.

Posebno je voleo da izađe na balkon posle jutarnje molitve, kako bi mogao da gleda kako sunce izlazi nad prestonicom Avganistana.

Prema jednom američkom zvaničniku, takvo redovno ponašanje je omogućilo obaveštajnim agentima, verovatno CIA, da sastave ono što su nazvali "obrazac života" mete.

To im je omogućilo da pokrenu ono što je Bela kuća nazvala "prilagođenim vazdušnim udarom" koji uključuje dve rakete "helfajer" ispaljene iz drona za koje se tvrdi da su pogodile balkon na kom je bio El Zavahiri.

Ajman el Zavahiri
foto: Profimedia

Misija za vođom Al Kaide pokrenuta je, rekli su američki zvaničnici, početkom aprila kada su obaveštajni izvori "uhvatili signale" da su El Zavahiri i njegova porodica napustili skrovišta na planini i preselili se u Kabul.

Nakon povratka Talibana na vlast u Avganistanu prošlog avgusta i uz podršku mreže Hakani talibana, Zavahiri i njegova supruga, zajedno sa ćerkom i unucima, uselili su se u kuću u Šerpuru, prenosi list.

Američki zvaničnici su se trudili da naglase da je po instrukcijama Džoa Bajdena misija obavljena pažljivo i precizno kako bi se izbegle civilne žrtve. Saopštili si i da niko drugi sem El Zavahirija nije ubijen ili ranjen u napadu.

Slike napada na društvenim mrežama sugerišu upotrebu modifikovanog "helfajera" nazvanog "R9Ks" sa šest oštrica za oštećenje ciljeva, rekli su za Rojters izvori upoznati sa oružjem.

Naneli su iznenađujuće malo štete van mete, što sugeriše da je možda verzija projektila obavijena velom tajne i da su je SAD koristile da izbegnu žrtve.

Američki predsednik je prvi put obavešten o tome gde se El Zavahiri nalazi u aprilu, a naredna dva meseca grupa zvaničnika se bavila obaveštajnim podacima i osmislila plan.

Izgrađena je maketa kuće Šerpuru, koja pokazuje balkon na kome je vođa Al Kaide voleo da sedi. Model je 1. jula donesen u Belu kuću kako bi i Bajden mogao da se u to uveri.

Ajman el Zavahiri
foto: Profimedia

Bela kuća je iznela dalje tvrdnje kako bi potvrdila argument da je napad bio zakonit, besprekoran i da je gubitak života ograničen samo na Zavahirija.

Zvaničnici su saopštili da su inženjeri dovedeni da analiziraju kuću i procene šta će se sa njom strukturalno dogoditi nakon udara dronova.

U avgustu prošle godine Pentagon je prvobitno pozdravio takav napad dronom u Kabulu kao uspešnu misiju ubijanja potencijalnog bombaša-samoubice koji je planirao napad na gradski aerodrom.

Tek nakon što je Njujork tajms objavio iscrpnu istragu koja je pokazala da je u napadu zapravo ubijeno 10 civila, uključujući humanitarnog radnika i sedmoro dece, američka vojska je priznala da je misija pošla naopako.

Bela kuća je navela i da je sigurna kuća Šerpuru u kojoj je ubijen El Zavahiri bila pod nadzorom 36 sati nakon napada.

Zvaničnici su rekli da su Zavahirijevi rođaci viđeni kako izlaze iz kuće pod pratnjom talibana, čime je utvrđeno da su preživeli napad, prenosi Gardijan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.