ORBAN RADI I PRIČA ŠTA GOD POŽELI, A EVROPSKA UNIJA NI DA PISNE: Ako se pitate zašto je tako, EVO ODGOVORA!
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

ORBAN RADI I PRIČA ŠTA GOD POŽELI, A EVROPSKA UNIJA NI DA PISNE: Ako se pitate zašto je tako, EVO ODGOVORA!

Izjave koje bi se nekada smatrale tabuom u mađarskom društvu, samo su vrh ledenog brega za Orbana

Objavljeno:

Viktor Orban se opet fokusira na globalne kulturološke ratove kako bi skrenuo pažnju sa ekonomskih problema kod kuće, svestan da Evropska unija verovatno neće učiniti ništa pritiv njegove problematične retorike.

Dugogodišnji mađarski lider, nekadašnji liberal koji je sada vodeća evropska ličnost krajnje desnice, izazvao je prošle nedelje osude nakon što je izjavio da Mađarska ne želi da bude zemlja "mešovite rase".

Izjave koje bi se nekada smatrale tabuom u mađarskom društvu, samo su vrh ledenog brega za Orbana. On je demonizovao migrante, suočavao se sa optužbama za antisemitizam i izopštavao LGBT zajednicu.

U inostranstvu, Orban takođe neguje veze sa konzervativnim i ekstremno desničarskim figurama, oslikavajući sebe kao usamljenu figuru koja stoji nasuprot Zapadnog "vok" (eng. woke) pokreta. Ove nedelje će čak govoriti sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom na velikom skupu konzervativaca.

Mađarski lider kod kuće se bori sa sve većim brojem problema.

Mađarskoj vladi su preko potrebni fondovi za oporavak od pandemije koje EU uskraćuje zbog zabrinutosti za vladavinu prava u zemlji. Valuta ove zemlje dostigla je rekordno nisku vrednost. Domaćinstva se bore sa rastom cena. A sporne poreske izmene izazvale su proteste.

Orban je u svojim govorom praktično poručio: Ne dozvolite da vas ove brige odvuku od epohalnih problema.

- Molim vas da ne budete zavedeni, da ne budete prevareni. Postoji rat, energetska kriza, ekonomska kriza i ratna inflacija, a sve to nam iscrtava paravan pred očima, paravan između nas i pitanja roda i migracija. Upravo o ovim pitanjima će se odlučivati o budućnosti - rekao je masi u Rumniji.

Međutim, uprkos zabrinutosti za mađarsku ekonomiju i demokratiju, Orban je i dalje u relativno ugodnoj političkoj poziciji, pošto je upravo dobio reizbor i kontroliše veći deo lokalnog medijskog pejzaža. I dok bi Brisel mogao da uskrati neka sredstva Mađarskoj zbog pravnih razloga, evropski političar žele da zadrže zapadni tabor na okupu dok ruski rat besni u Ukrajini.

- Vlada sa dvotrećinskom većinom ne može biti srušena - rekao je Orban prošlog vikenda.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Ekonomija u problemu

Mađarska privreda je u lošem stanju i mnogi Mađari su vidno zabrinuti kako cene rastu. Inflacija je na skoro 24-godišnjem vrhu, dostigavši 11,7 odsto više u junu u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, valuta zemlje, forinta, je najlošija u regionu.

Ovo je skrenulo pažnju na Orbanovo finansijsko upravljanje.

- Mađarska monetarna politika nije nezavisna i nije kredibilna. Depresijacija valute je delimično rezultat veoma labavih monetarnih i fiskalna politika pre krize - rekla je Julia Кirali, profesorica koja je bila zamenica guvernera centralne banke Mađarske od 2007. do 2013.

Problemi sežu duboko.

- Imamo visoku inflaciju, visok deficit i sve lošiji tekući račun - rekao je Peter Akoš Bod, bivši ministar koji je bio guverner mađarske centralne banke početkom 1990-ih i kritičan je prema sadašnjoj vladi.

- To je savršena oluja za svakog makroekonomistu. Trebalo bi ljudima reći istinu: "Izvinite, to se dogodilo, a onda moramo da uštedimo na stvarima, moramo da ispravimo neravnoteže". To još nije urađeno, samo delimično - dodao je.

Orban uglavnom obećava da će zaštititi ekonomiju zemlje. Mađarska, rekao je prošlog vikenda, može biti "lokalni izuzetak u globalnoj recesiji".

Ipak, finansije su posebno ranjive zbog pitanja da li će zemlja moći da pristupi milijardama iz fonda EU za oporavak od pandemije. Novac je do sada zadržan zbog zabrinutosti EU o korupciji i načinu na koji Mađarska izdaje javne ugovore.

Trenutno su u toku pregovori između Brisela i Budimpešte kako bi se utvrdilo da li su mađarske reforme dovoljne za uklanjanje zabrinutosti EU.

Između EU i Mađarske postoji dugogodšnji spor. Evropska komisija je u aprilu preduzela istorijski korak pokretanja novog mehanizma koji bi Mađarskoj mogao da uskrati redovna sredstva EU zbog kršenja vladavine zakona.

- Novac EU je ključan - rekla je Kirali.

Da stvar bude gora po Orbana, u zemlji rastu i društveni nemiri.

Ulični protesti su izbili zbog neočekivane odluke vlade ovog leta da brzo promeni poreski sistem, značajno povećavši poreze na dohodak stotinama hiljada Mađara.

Porodice su takođe zabrinute zbog promena u vladinoj politici ograničavanja cena komunalnih usluga. Taj potez će značiti veće troškove za domaćinstva sa natprosečnom potrošnjom gasa i struje.

Ekonomisti su rekli da su veće cene komunalnih usluga neophodne, ali su zamerili Orbanovoj vladi zbog tajminga i pristupa. Drugi potezi vlade jednostavno su ostavili stručnjake zbunjenim.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Svetski bes

Dok se ekonomisti češu po glavi u Mađarskoj, Orbanov govor "mešovitim rasama" izazvao je gnev širom sveta. Jedna od njegovih dugogodišnjih savetnica dala je ostavku, opisujući Orbanove komentare kao rasističke.

Strani zvaničnici su takođe iskazali bes, mada indirektnije.

- Svi smo mi deo iste rase, ljudske rase - napisao je na Tviteru izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans ne pominjući Orbana po imenu.

Američka ambasada u Budimpešti izdala je opštu osudu "svih ideologija, politika i retorike koji daju kiseonik doktrinama mržnje i podela".

Međutim, dok zemlje kritikuju Orbana, nema mnogo konkretnih koraka koje mogu da preduzmu.

EU može da izvede države članice pred sud, ali to je dug i krivudav proces. I, teoretski, može da smanji redovne budžetske isplate onima koji ne poštuju vladavinu zakona, kao što se trenutno dešava sa Mađarskom. Ali ne može da preduzme slične korake zbog političkih govora lidera zemalja, piše "Politiko".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.