ARHEOLOGIJA OTKRIVA: Evo gde je završio PEPEO MAJANSKIH VOĐA, NEĆETE POVEROVATI
Arheologija, Foto: Printscreen/Youtube

nauka

ARHEOLOGIJA OTKRIVA: Evo gde je završio PEPEO MAJANSKIH VOĐA, NEĆETE POVEROVATI

Spaljeni ljudski ostaci otkriveni u ruševinama grada Maja osnova su za novu teoriju o posmrtnim obredima u drevnoj civilizaciji.

Objavljeno:

Od pepela nekih majanskih vođa napravljena je guma za lopte za drevnu igru pelota, tvrde arheolozi. Spaljeni ljudski ostaci otkriveni u ruševinama grada Maja osnova su za novu teoriju o posmrtnim obredima u drevnoj civilizaciji. Arheolog Huan Angulo tvorac je nove hipoteze pošto je pronašao urne sa ljudskim pepelom, gumom i korenjem u majanskom hramu u Meksiku.

Angulo je proučavao nedavno otkrivenu kriptu ispred Hrama sunca u Tonini, arheološkom nalazištu na jugu Meksika. U podzemnoj kripti i pretkomori, arheolozi su pronašli 400 urni koje sadrže mešavinu ljudskog pepela, uglja, gume i korena biljaka.

Arheolozi, Arheologija
foto: Printscreen

Angulo veruje da je kripta korišćena za spaljivanje tela u verskim obredima. Zatim je pepeo dodat drugom organskom materijalu da bi se napravile teške lopte koje se koriste u peloti, timskoj igri staroj više hiljada godina, kaže teorija. Arheološko nalazište Tonina možda nije toliko poznato kao ruševine Maja u Palenkeu, ali je impresivan kompleks izgrađen na brdu u džungli Čijapasa. Među konstrukcijama sačuvanim do danas je i potopljeno igralište na kome su Maje igrale pelotu. Prema Angulovim rečima, rezbarije u kamenu na ključnim lokacijama unutar terena ukazuju na tragove koji podržavaju njegovu teoriju.

Arheologija
foto: RINA

On kaže da rezbarije sugerišu da su trojica vladara, od kojih su svi umrli između 722. i 776, odvedena u "Pećinu mrtvih". "Kao što su Egipćani pokušavali da sačuvaju tela, znamo da su ovde vladari transformisani na drugi način", rekao je Angulo za novinsku agenciju Rojters. Arheolog smatra da su Maje htele da se tela njihovih vođa "pretvore u životnu snagu, nešto što će stimulisati narod" i da su zato pepeo preradili u gumu koja se koristila za pravljenje lopti za igru. "Imamo dokaze da je pepeo bio u sastavu za pravljenje lopti koje su u to vreme bile gigantske", objasnio je Angulo.

(Espreso/BBC news na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.