U HRVATSKOJ OD DANAS PLAĆENO OČINSKO ODSUSTVO: Pored PUNE PLATE, poslodavac je dužan da im obezbedi I OVO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

stupilo na snagu danas

U HRVATSKOJ OD DANAS PLAĆENO OČINSKO ODSUSTVO: Pored PUNE PLATE, poslodavac je dužan da im obezbedi I OVO!

Poslodavci koji ne "izađu u susret" po ovom pitanju mogu se suočiti sa kaznama u visini od 10.000 do 50.000 kuna

Objavljeno:

U Hrvatskoj se od danas, 1. avgusta, uvodi novo pravo – plaćeno očinsko odsustvo.

Trajaće 10, odnosno 15 dana, zavisno od toga da li se radi o jednom detetu, blizancima ili više dece rođeno u isto vreme. Odsustvo nije obavezno, ali ako otac želi da ga koristi - poslodavac je dužan da mu to omogući.

Kako piše Poslovni dnevnik, očinsko odsustvo će moći da se koristi do 6. meseca detetovog života: tatama je preporuka da ga koriste, a poslodavcima obaveza da ga omoguće.

- Onima koji to ne učine "prete" kazne od 10.000 do 50.000 kuna (od oko 1.300 do oko 6.600 evra) - ističe u razgovoru za Hinu državna sekretarka Centralne državne kancelarije za demografiju i mlade, Željka Josić.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Smatramo da bi bilo dobro da u prvim mesecima života deteta oba roditelja učestvuju u nezi o njemu i imaju bolju emocionalnu povezanost - objašnjava Josić važnost uvođenja ovog odsustva za očeve i precizira kako će otac i majka u isto vreme moći da ga koriste; majka porodiljsko, a otac očinsko.

Novo pravo je uređeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porodiljskim i roditeljskim potporama, a državna sekretarka dalje pojašnjava kako je, pre započinjanja ostvarivanja ovog prava, važno imati u vidu uslov staža propisan pomenutim zakonom, koji važi za određivanje naknade plate za korišćenje svih prava zaposlenih i samozaposlenih roditelja, pa tako i očinskog odsustva.

- To je sada devet meseci kontinuirano, odnosno 12 meseci s prekidima kroz 24 meseca, nezavisno od toga jesu li očevi zaposleni na određeno ili neodređeno vreme - istakla je Željka Josić.

Dodaje se da će očevi koji se odluče na korišćenje odsustva radi brige o detetu imati platu u visini svoje pune plate, na isti način na koji se ona određuje za porodilje. Takođe, ta plata ide na teret države, a ne poslodavca.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.