OSTACI KINESKE RAKETE UŠLI U ATMOSFERU I TO BAŠ OVDE U 12:45 SATI: Stručnjaci ispituju jednu stvar!
ilustracija, Foto: Profimedia

opasno

OSTACI KINESKE RAKETE UŠLI U ATMOSFERU I TO BAŠ OVDE U 12:45 SATI: Stručnjaci ispituju jednu stvar!

Raketa je onda počela nekontrolisano da se spušta ka Zemljinoj atmosferi, što je treći put da je Kina optužena da nije pravilno rukovala svemirskim otpadom

Objavljeno:

Ostaci masivne kineske rakete, koji su se nekontrolisano spuštali ka Zemlji, ponovo su ušli u atmosferu iznad Indijskog okeana oko 12.45 sati, objavila je američka svemirska komanda na Tviteru.

Kineska raketa Long March 5B, teška 23 tone, poletela je u nedelju sa ostrva Hainan u 14.22 sata po lokalnom vremenu.

Raketa je onda počela nekontrolisano da se spušta ka Zemljinoj atmosferi, što je treći put da je Kina optužena da nije pravilno rukovala svemirskim otpadom.

- Nijedna druga zemlja ne ostavlja ove ruševine od 20 tona u orbiti da bi ponovo ušle tamo na nekontrolisan način - rekao je astrofizičar Džonatan Mekdauel za CNN.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/pubity/memezar

U subotnjoj izjavi na Tviteru, administrator NASA-e Bil Nelson napisao je da Kina "nije delila specifične informacije o putanji" pošto je raketa pala nazad na Zemlju.

- Sve nacije koje se bave svemirom trebalo bi da slede utvrđene prakse i da unapred podele ovu vrstu informacija kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara ruševina, posebno kada govorimo o teškim objetima, kao što je Long March 5B, koja nose značajan rizik gubitka života i imovine - rekao je Nelson.

- To je ključno za odgovorno korišćenje svemira i za osiguranje bezbednosti ljudi ovde na Zemlji - dodao je on.

Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom navodi u saopštenju da su ostaci rakete ponovo ušli u atmosferu oko 00.55 sati u nedelju, po pekinškom vremenu.

Agencija je dodala da je većina ostataka izgorela tokom procesa ponovnog ulaska u atmosferu iznad mora Sulu, koje se nalazi između ostrva Borneo i Filipina.

- Ono što zaista želimo da znamo je da li su neki komadi rakete zaista završili na zemlji - rekao je Mekdauel za CNN.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.