PRVI SLUČAJ TRUDNICE SA MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Evo kako je prošao POROĐAJ i da li je BEBA DOBILA BOLEST
Foto: Shuterstock

majmunske boginje

PRVI SLUČAJ TRUDNICE SA MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Evo kako je prošao POROĐAJ i da li je BEBA DOBILA BOLEST

Naučnici Američkog društva za infektivne bolesti rekli su da je novorođenčetu data infuzija imunoglobulina.

Objavljeno:

Prva trudnica koja je zaražena majmunskim boginjama rodila je bebu bez ikakvih komplikacija.

Institut "Batut" saopštio da je u Srbiji do sada potvrđeno deset slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, a svi oboleli pripadaju jednoj grupi ljudi.

U svetu se beleži najveći porast slučajeva do sada, koji obuhvata 16 zemalja. Do sada je poznato da majmunske boginje izazivaju bolest nalik gripu, sa osipom koji se širi sa lica po telu. Male tačke postaju plihovi, a početni simptomi su groznica, glavobolja, bol u mišićima, otok i bol u leđima.

Žena iz SAD-a, koja je u drugom stanju, zarazila se majmunskim boginjama, ali porođaj je protekao u najboljem redu. Rodila je bebu bez ikakvih komplikacija, a dr Džon Bruks iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) rekao je da beba nije dobila bolest od svoje majke.

Naučnici Američkog društva za infektivne bolesti rekli su da je novorođenčetu data infuzija imunoglobulina. To je tretman antitelima koji su lekari u SAD odobrili tokom širenja majmunskih boginja, a prema njihovim rečima, mama i beba se dobro osećaju.

Podsetimo, stručnjaci su prošlog meseca upozorili da kontinuirano širenje virusa je veći rizik za određene grupe ljudi. Trudnice, osobe sa oslabljenim imunitetom i deca su pod visokim rizikom kada su u pitanju majmunske boginje.

Ljudi takođe mogu da dobiju majmunske boginje od posteljine ili peškira zaražene osobe, kao i od njihovog kašljanja ili kijanja.

"Slučajevi majmunskih boginja nastavljaju da rastu, a virus se prenosi pretežno preko seksualnog kontakta. Pre nego što imate seks, proverite da li postoje simptomi majmunskih boginja, uključujući osip i plikove", rekao je dr Bruks.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.