TURISTI ĆE MORATI DA DOKAŽU DA IMAJU OVU SUMU NOVCA AKO ŽELE NA ODMOR U ŠPANIJU? Ovo morate da ZNATE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PROMENE

TURISTI ĆE MORATI DA DOKAŽU DA IMAJU OVU SUMU NOVCA AKO ŽELE NA ODMOR U ŠPANIJU? Ovo morate da ZNATE!

Porodice će možda morati da dokažu da imaju 6.000 funti u banci za odmor u Španiji

Objavljeno: 09:44h

Britanski turisti će možda morati da pokažu španskim graničnim zvaničnicima da imaju 100 evra (85 funti) za svaki dan koji provedu na odmoru u zemlji, kaže španska vlada.

Propisi nakon Bregzita znače da će Britanci biti tretirani kao građani iz „trećih zemalja“ – različito od onih iz EU, što utiče na slobode tokom posete Evropi.

Špansko imigraciono osoblje takođe može tražiti od Britanaca da dokažu da imaju povratnu kartu ili dokaz o smeštaju dok su u zemlji, a pasoši će sada morati da budu pečatirani.

O zahtevima Ministarstva unutrašnjih poslova za ulazak, turistima je rečeno: „Trenutno je minimalni iznos za kredit 100 evra po osobi dnevno, sa najmanje 900 evra ili njegov zakonski ekvivalent u stranoj valuti.“

To znači da bi grupa od petorice koja boravi nedelju dana u teoriji morala da dokaže da ima pristup 3.500 evra (2.955 funti) – ili 7.000 evra (5.910 funti), za dvonedeljni odmor.

To dolazi usred sve veće zabrinutosti u vezi sa uticajem Bregzita na putovanja, sa velikim problemima u Doveru i drugim lukama i Britancima koji se suočavaju sa kašnjenjima u imigracionim redovima širom Evrope.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo kada ga je kontaktirao Metro.co.uk.

Međutim, naširoko je citirano: „Stranci iz trećih zemalja moraju dokazati, ako to zahtevaju zvaničnici zaduženi za kontrolu ulaska ljudi na teritoriju Španije, da imaju ekonomske resurse za ulazak u zemlju, putem gotovine, putničke čekove, pisma o plaćanju ili kreditne kartice, za koje se takođe mora dokazati da imaju dovoljno sredstava na raspolaganju."

U praksi, izgleda da je malo verovatno da će se propisi primeniti na sve putnike koji pokušavaju da uđu u zemlju, ali bi se neki mogli proveriti na licu mesta da bi se videlo da li imaju potrebna sredstva i da li ispunjavaju druge uslove.

1 / 8 Foto: RINA

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je odbilo da komentariše.

Ali njen savet o putovanju za Španiju kaže: „Kod španske granične kontrole, možda ćete morati da pokažete kartu za povratak ili dalje… pokažete da imate dovoljno novca za boravak… pokažete dokaz o smeštaju za vaš boravak… na primer, rezervaciju hotela potvrda, dokaz adrese ako posećujete svoju imovinu (npr. drugi dom), ili poziv vašeg domaćina ili dokaz njihove adrese ako boravite kod treće strane, prijatelja ili porodice.

„Španska vlada je pojasnila da je „carta de invitation“ jedna od dostupnih opcija da dokažete da imate smeštaj ako boravite sa prijateljima ili porodicom.“

(Espreso/Metro)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.