(BLOG UŽIVO) 152. DAN RATA: GASPROM dodatno smanjio isporuku gasa kroz Severni tok 1
Ukrajina, Foto: EPA-EF​E/YURI KOCHETKOV, EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH, EPA-EFE/SERGEY KOZLOV, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

IZ MINUTA U MINUT

(BLOG UŽIVO) 152. DAN RATA: GASPROM dodatno smanjio isporuku gasa kroz Severni tok 1

Rusija je pokrenula istragu protiv 400 Ukrajinaca zbog, kako navode, ratnih zločina u Ukrajini.

Objavljeno: 23:57h

Danas je 152. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas

23:30 Rusija je upozorila Ukrajinu da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane Zaporožje

„Upozoravamo režim Zelenskog da prestane sa provokacijama kod najveće evropske nuklearke koje bi mogle da izazovu nuklearni akcident, sa mogućim posledicama koje bi prevazišle Ukrajinu“, rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

Rusija, kako je dodala, poziva međunarodnu zajednicu da pojača oprez tim povodom i osudi akcije vlasti u Kijevu.

21:20 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je ukazom koji je danas objavljen na sajtu predsedništva komandanta snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske Grigorija Galagana

Drugim ukazom na tu funkciju imenovan je Viktor Horenko, preneo je TAS S.

Galagan je bio komandant snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske od avgusta 2020. godine.

Pre toga bio je prvi zamenik načelnika Centra za specijalne antiterorističke operacije ukrajinske službe bezbednosti.

17:56 Ruski opozicionar uhapšen posle povratka u Moskvu

Ruske vlasti su danas uhapsile opozicionara Leonida Gozmana koji se nedavno vratio u Moskvu iz inostranstva, što je još jedan u nizu poteza u okviru nemilosrdnog obračuna države sa neistomišljenicima.

Gozman, uhapšen po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, tokom krivične istrage protiv njega, optužen je za kršenje zakona koji ruskim državljanima nalaže da obaveste vlasti da poseduju državljanstvo druge države ili boravišnu dozvolu u inostranstvu.

16:49 Gasprom dodatno smanjuje isporuku gasa kroz Severni tok 1

Iz kompanije Gasprom su saopštili da će od srede dodatno smanjiti isporuku gasa kroz Severni tok 1.

16:25 Kijev: Još najmanje dva civila poginula na istoku Ukrajine

Najmanje dva civila su poginula i 10 je ranjeno u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine u prethodna 24 sata, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ruske snage su u regionu Donjeck, koji je u središtu njihove ofanzive, izvele artiljerijske napade na gradove Avdejevka, Kramatorsk i Konstantinovka, dok je u vazdušnom napadu na Bahmut oštećeno najmanje pet kuća, naveo je kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

15:55 Lajen: Odobreno još milijardu i po evra za finansiranje Ukrajine

Predsednica EK Ursula fon der Lajen saopštila je da je evropska banka odobrila dodatnih 1,59 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini.

"To će pomoći u obnovi infrastrukture, i omogućiti energetske, transportne i obrazovne projekte u budućnosti", navela je Lajen.

14:55 Lavrov: Krajnji cilj je rušenje Zelenskog

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je krajnji cilj Moskve da sruši vladu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Lavrov je rekao da je Moskva odlučna da "pomogne Ukrajincima da se oslobode tereta apsolutno neprihvatljivog režima".

Lavrov je optužio Kijev i zapadne saveznike da "šire propagandu kojoj je cilj da Ukrajina postane večni neprijatelj Rusije", prenosi AP.

Sergej Lavrov
foto: Printscreen/Twitter/mfa_russia

14:26 Kijev očekuje da prva pošiljka žita krene u sredu

Vlasti u Kijevu nadaju se da će sporazum uz posredovanje UN koji treba da ublaži globalnu nestašicu hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz regiona Crnog mora početi da se primenjuje ove nedelje.

Visoki vladini zvanicnici izrazili su danas nadu na konferenciji za novinare da će prva pošiljka žita u okviru sporazuma krenuti u sredu iz luke Cernomorsk.

13:59 Moskva: Osujetili smo pokušaje ukrajinskih vojnika u Hersonu

Ukrajinski vojnici pokušali su da se iskrcaju u Hersonskoj oblasti, ali ruske snage su osujetile diverzantsku akciju i uništile dva neprijateljska čamca na ušću Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Rusije.

"U vodama na ušću Dnjepra otkriven je pokušaj napredovanja i iskrcavanja sa brzih desantnih čamaca ukrajinske diverzantske grupe na teritoriju Hersonske oblasti. Dva desantna čamca ukrajinske mornarice su uništena", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

13:33 Ukrajina neće biti domaćin Evrovizije

Potvrđeno je da će se takmičenje za Pesmu Evrovizije 2023. godine neće održati u Ukrajini, već Velikoj Britaniji.

Organizatori su odlučili da se događaj ne može održati u Ukrajini zbog rata koji je u toku.

13:06 Iz EU stiže još 500 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini

EU se saglasila da izdvoji dodatnih 500 miliona evra u okviru Mehanizma evropskog mirovnog fonda, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je u saopštenju naveo da je novim izdvajanjem ukupna vrednost vojne pomoći EU Kijevu dostigla 2,5 milijardi evra.

12:36 Putin ne ide na sahranu bivšeg premijera Japana

Ruski predsednik Vladimir Putin neće učestvovati na državnom ispraćaju bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, saopšteno je danas iz Kremlja.

12:07 Ukrajinci: HIMARS-om smo uništili 50 ruskih vojnih skladišta

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su snage ove zemlje uništile uz pomoć raketnog sistema HIMARS 50 ruskih skladišta municije.

11:37 Peskov: Događaji u Odesi neće uticati na izvoz žitarica

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na nedavno raketiranje Odese neće uticati na dogovor o izvozu žitarica iz Ukrajine.

11:07 Sutra sastanak ministara EU o smanjenju potrošnje gasa

Predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila je za sutra 26. jul sastanak ministara energetike EU u Briselu na kojem će se razgovarati o pitanju smanjenja potrošnje gasa za 15 odsto.

Lajen je rekla da je uverena da će većina učesnika odobriti predlog.

10:43 Rusija želi novi međunarodni sud za zločine u Ukrajini

Zvaničnik ruskog istražnog odbora rekao je da je Moskva optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovečnosti i predložio da njima sudi međunarodni sud, koji podržavaju države poput Bolivije, Irana i Sirije.

10:18 SAD: Radimo sa Ukrajinom na planu B za izvoz žitarica

Sjedinjene Američke Države rade sa Ukrajinom na planu B kako bi se izvezle žitarice iz te zemlje, nakon ruskog napada na luku Odesa, saopštila je direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer.

"Plan B uključuje kopnene, železničke i rečne puteve, barže, prilagođavanje šinskih sistema da budu u skladu sa onima u EU, tako da izvoz može da ide znatno brže. Dosad smo živeli po nekom planu za vanredne situacije, jer nema šanse da verujete bilo čemu što Vladimir Putin kaže", rekla je Pauer.

09:58 Ovako Ukrajina izgleda već 152 dana

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak objavio je emotivni video koji prikazuje uništenje Ukrajine u poslednjih 150 dana.

09:29 FSB: Ukrajinski obaveštajci hteli da otmu ruski borbeni avion

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) predupredila je operaciju ukrajinske vojne obaveštajne službe da otme avion ruskog ratnog vazduhoplovstva, rečeno je iz Centra FSB.

"FSB je razotkrila i potisnula operaciju obaveštajne službe pri ukrajinskom ministarstvu odbrane, koju su nadgledale posebne NATO snage, a za cilj su imali da otmu ruski borbeni avion", navela je FSB.

FSB je izvestio da su "oficiri ukrajinske vojne obaveštajne službe, radeći u ime političkog vođstva njihove zemlje", pokušali da vrbuju ruske vojnike, obećavši im novac i državljanstvo jedne od zemalja Evropske unije.

08:59 Britanski obaveštajci tvrde: Rusi su u dilemi

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izveštaj svojih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini.

"Ruski zapovednici suočavaju se s dilemom - koristiti resurse u ofanzivi na istoku ili pojačati obranu na zapadu", navodi se.

08:39 Ukrajina: Izvoz žitarica neće ponovo započeti

Nakon napada na Odesu u subotu, koji je ukrajinski predsednik ocenio kao „varvarstvo“ i znak da se Moskvi ne može verovati, Ukrajina je upozorila da izvoz žitarica neće ponovo započeti kao što se nadalo nakon potpisivanja sporazuma koji ima za cilj ublažavanje krize sa hranom.

08:15 Rusija: Otkrili smo 220 odgovornih za granatiranje Donbasa

Ruski istražitelji utvrdili su identitet više od 220 osoba koji su umešani u granatiranje Donbasa, uključujući i ljude iz vrha ukrajinske vojske, izjavio je danas direktor Ruskog istražnog komiteta Aleksander Bastrikin.

07:54 Ukrajina tvrdi da će povratiti Herson do septembra

Ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da južni region Herson mnogao ponovo da bude u ukrajinskim rukama na jesen i da će koristiti zapadno oružje da do septembra oslobode prvi veći grad koji su zauzele ruske snage

"Možemo reći da se na bojnom polju dogodila prekretnica. Prelazimo sa defanzivnih na kontraofanzivne akcije. Možemo reći da će Hersonska oblast definitivno biti oslobođena do septembra i da će svi planovi okupatora propasti", rekao je Sergij Klan, pomoćnik administrativnog načelnika Hersonske oblasti.

07:49 Rusija traži podršku u Africi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je na četvorodnevnu turneju u Africi tokom koje će posetiti nekoliko zemalja. Prva stanica je Egipat, gde je Lavrov pokušao je da uveri svog kolegu Sameha Šukrija da će se isporuke žita iz Rusije nastaviti. Egipat je, inače, jedan od najvećih uvoznika pšenice u svetu, a prošle godine ova zemlja uvezla je 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Takođe, Lavrov se sastao sa generalnim sekretarom Lige arapskih država Ahmedom Abul Geitom, gde je govorio o produbljivanju saradnje između Rusije i Arapske lige.

U nastavku afričke turneje, ruski šef diplomatije će obići Ugandu, Etiopiju i Kongo.

07:21 Rusija: Istražujemo ratne zločine koje je počinilo 400 Ukrajinaca

Rusija je pokrenula istragu protiv 400 Ukrajinaca zbog, kako navode, ratnih zločina u Ukrajini.

"Ukupno je pokrenuto više od 1.300 krivičnih predmeta", rekao je Aleksander Bastrikin, predsednik Istražnog odbora Rusije.

07:19 Separatisti iz Hersona: Spremamo referendum o spajanju sa Rusijom

"Referendum o spajanju sa Rusijom biće održan i niko se u to neće mešati. Mi se pripremamo za održavanje referenduma. On će se održati u svakom slučaju", rekao je Kiril Stremousov, zamenik šefa proruske administracije u okupiranom regionu Herson.

Dan ranije je najavljeno osnivanje izbornog štaba za održavanje izbora i referenduma o pitanju teritorijalne pripadnosti tog regiona.

07:12 Zelenski: Nastavićemo da nanosimo štetu neprijatelju

Posle punih pet meseci ruskih napada, Ukrajina će nastaviti da čini sve što može da nanese što je moguće više štete svom neprijatelju, poručio je juče ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Čak i okupatori priznaju da ćemo pobediti. Stalno to čujemo u njihovim razgovorima. To govore svojim rođacima kada ih zovu", rekao je Zelenski.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.