NAJVEĆI GUBITNIK: Soroš ostao bez MILIJARDU DOLARA posle pobede Trampa
Foto: Profimedia

ubiše ga izbori

NAJVEĆI GUBITNIK: Soroš ostao bez MILIJARDU DOLARA posle pobede Trampa

Soroš je bio ubeđen da će tržište akcija da pada posle izbora Trampa, i taj njegov stav se ispostavio kao velika i skupa greška
Objavljeno: 16:16h

Milijarder Džordž Soroš ostao je bez skoro milijardu dolara zbog promena na berzi koje su usledile posle izbora Donalda Trampa za novog predsednika SAD, izveštava Fajnenšel Tajms (FT).

Ali zato je Stenli Drukenmiler, bivši Sorošev zamenik, koji mu je pomogao da zaradi milijardu dolara kladeći se protiv britanske funte 1992. godine, anticipirao nedavni rast tržišta hartija od vrednosti i zaradio veliku količinu novca, rekli su izvori FT upoznati sa materijom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Potpuno različiti ulozi dvojice bivših najbližih saradnika dobar su podsetnik na težinu izazova s kojima su suočeni investitori posle neočekivane pobede Trampa. Mnogi stručnjaci su predviđali veliki pad na berzama posle izbora, ali umesto toga Dow Jones indeks je porastao za velikih 9,3 odsto.

foto: Fonetap

Prošle godine, Soroš se ponovo aktivirao u trgovini u okviru svoje kuće Soros Fund Management LLC, koja obrće oko 30 milijardi dolara kapitala. Njega je starom poslu privukla šansa za profit koju je "nanjušio" anticipirajući nadolazeće ekonomske probleme.

Soroš je bio ubeđen da će tržište akcija da pada posle izbora Trampa, i taj njegov stav se ispostavio kao greška - berze su umesto da padnu porasle zbog očekivanja da će ekonomska politika Trampa povećati profite korporacija i celu ekonomiju.

Zbog ovoga, neke od berzanskih pozicija Soroša pretrpele su gubitke od skoro milijardu dolara, a Soroš se hitno povukao iz trgovanja posle početnih gubitaka, i tako izbegao pravu katastrofu. Ipak, širi portfolio Soroša, sa dugoročnim investicijama, poslovao je bolje, i pre i posle izbora, pa je ovaj milijarder uspeo da bude u plusu na kraju godine, i pored velikih gubitaka na "klađenju" da će izbor Trampa uticati loše na berze.

Sam Soroš, inače predsedavajući kompanije, i sam trguje jednim delom akcija, i to ne radi sa baš velikim uspehom, tvrde izvori FT. Kompanija je trenutno u potrazi za čovekom koji bi obavljao posao šefa investicija, što bi moglo da umanji Soroševu ulogu u radu na "terenu". Inače, u poslednjih par godina, Soroš nije bio toliko aktivan na berzi, već se bavio javnim nastupima i filantropijom, pa i politikom. On je bio jedan od najvećih donora Demokratske stranke i Hilari Klinton na prethodnim izborima.

Pomenuti Drukenmiler, koji je napustio Soroševu firmu 2000. godine, i sada investira sopstveni novac, zauzeo je potpuno različit stav, kad je reč o ishodu predsedničkih izbora. Nekoliko dana pre glasanja, Drukenmiler je investitorima nagovestio da će berze porasti, ali će onda biti u padu, ukoliko pobedi Hilari Klinton, a da će, ukoliko pobedi Tramp, doći do suprotnog rezultata - deonice će prvo pasti, a onda će početi da rastu.

Drukenmiler je bio u pravu.

(Espreso.co.rs/WSJ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.