(UŽIVO) 150. DAN RATA U UKRAJINI: Ekplozije odjekuju širom zemlje, NAJGORE U HERSONU!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Twitter

STRAHOTA

(UŽIVO) 150. DAN RATA U UKRAJINI: Ekplozije odjekuju širom zemlje, NAJGORE U HERSONU!

Eksplozije su danas odjekivale glavnom ukrajinskom lukom Odesom, dan nakon što su Kijev i Moskva u Istanbulu postigle dogovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica

Objavljeno:

Danas je 150. dan rata u Ukrajini. Sva najnovija dešavanja pratite u našem blogu uživo.

Iz časa u čas:

11:31 Eksplozije odjekivale Odesom

Eksplozije su danas odjekivale glavnom ukrajinskom lukom Odesom, dan nakon što su Kijev i Moskva u Istanbulu postigle dogovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica.

Nekoliko eksplozija pogodilo je Odesu rano ujutro, a uzrok zasad nije poznat, preneo je "BBC".

Prema dogovoru iz Istanbula od petka, Rusija se složila da neće gađati luke dok su u tranzitu isporuke žitarica.

10:30 "U ruskom napadu na Kirovohrad ubijeno troje"

Tri osobe su ubijene, kada je 13 ruskih projektila danas pogodilo vojnu pistu i železničku infrastrukturu u ukrajinskom centralnom regionu Kirovohrad, rekao je lokalni guverner Andrij Rajkovič.

On je rekao da su dvojica čuvara ubijena u podstanici elektrane, a dodao je i da je jedan ukrajinski vojnik ubijen, dok je devetoro ranjeno, preneo je Rojters.

Rajkovič je istakao da su napadi poremetili snabdevanje električnom energijom i da je deo administrativnog centra Kropivnicki ostao bez struje.

1 / 11 Foto: Ron Haviv

10:00 "Teške borbe u poslednjih 48 sati"

Teške borbe se vode u poslednjih 48 sati dok su ukrajinske snage nastavile ofanzivu na ruske trupe u proviniciji Herson, zapadno od reke Dnjpar, saoptila je britanska vojna služba.

"Ruske snage koriste artiljerijsku vatru duž reke Ingulec, protoke Dnjepra", navelo je Britansko ministarstvo odbrane.

"Linije snabdevanja ruskih snaga zapadno od reke su sve više ugroženije", dodaje se.

08:49 "Rusi raketirali Kirovohrad, ima ubijenih i ranjenih"

Guverner ukrajinskog regiona Andrij Rajkovič Kirovohrad izjavio je danas da je 13 ruskih projektila pogodilo vojnu pistu i železničku infrastrukturu u tom regionu, dodavši da je određen broj ljudi ubijen ili ranjen.

Rajkovič je na Telegramu naveo da su se spasilački timovi zaputili na mesto gde su pali projektili i da je jedno manje naselje u administrativnom centru Kirovohrada, gradu Kropivnicki, došlo do nestanka električne energije, usled udara, preneo je Rojters.

08:20 Ukrajina: Opkolili smo više od 1000 ruskih vojnika kod Hersona

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ukrajinske snage opkolile više od 1000 ruskih vojnika u regionu Herson na jugu Ukrajine.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je da su ruski vojnici u petak opkoljeni blizu sela Visokopila nakon što u četvrtak nisu uspeli da probiju ukrajinske odbrambene linije. Rojters nije mogao mogao nezavisno da proveri ove informacije.

08:18 U Donbasu stradala dvojica Amerikanaca

Dvojica Amerikanaca, za koje se veruje da su se borili na ukrajinskoj strani protiv Rusije, poginula su na istoku Ukrajine, saopštili su američki zvaničnici.

"Možemo da potvrdimo da su stradala dva američka državljana u regionu Donbas u Ukrajini. U kontaktu smo sa njihovim porodicama i na svaki mogući način im pružamo konzularnu pomoć", rekao je portparol Stejt departmenta za "ABC njuz".

08:16 "Eksplozije u Harkovu i Mikolajevu"

U Harkovu je odjeknulo nekoliko snažnih eksplozija, a jedna osoba je povređena, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

On je uputio apel građanima da osatnu u skloništima, prenosi Unian.

I u Mikolajevu, na jugu Ukrajine, odjeknule su snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik grada Oleksandr Senkevič.

08:10 Zelenski: Imamo žita za izvoz vrednog 10 milijardi dolara

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitaraica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara.

"To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da Ukrajina takođe ima šansu da proda sadašnju žetvu.

08:05 Gutereš pohvalio Rusiju i Ukrajinu za inicijativu koja služi svetu

Predstavnici Rusije i Ukrajine uspeli su da prevaziđu prepreke za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima celog sveta, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u Istanbulu na ceremoniji potpisivanja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

"Prevazišli ste prepreke i ostavili po strani razlike da biste utrli put inicijativi koja će služiti zajedničkim interesima svih", rekao je on, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, promovisanje dobrobiti za čovečanstvo bilo je pokretačka snaga ovih razgovora.

08:00 Džonson: Podrška Ukrajini ko god da bude novi britanski premijer

Britnaski premijer Boris Džonson razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i rekao mu da podrška Ujedinjenog Kraljevstva neće prestati, bez obzira na to ko će obavljati funkciju umesto njega, a pozdravio je vesti i o dogovoru o obnovi ukrajinskog izvoza žitarica uz posredovanje UN.

Portparol Dauning strita rekla je da je Zelenski zahvalio premijeru na odlučnoj podršci Ukrajini, kao i na lepim rečima u poslednjem obraćanju parlamentu, prenosi Gardijan.

Britanski premijer naveo je sve nedavne korake koje je njegova zemlja a preduzela da ojača otpor Ukrajine, uključujući i obuku hiljada ukrajinskih vojnika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.