KINA UDARILA PO JAPANU: Traže da ODMAH PREKINU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sukob na pomolu

KINA UDARILA PO JAPANU: Traže da ODMAH PREKINU!

U japanskoj beloj knizi napad Rusije na Ukrajinu je okarakterisan kao "ozbiljno kršenje međunarodnog prava“ i izražena je zabrinutost da je rešavanje spora u Ukrajini upotrebom sile presedan koji ugrožava bezbednost Tajvana

Objavljeno:

Kina se čvrsto protivi novom dokumentu o odbrani Japana koju su pripremili stručnjaci te zemlje, pa je poslala poruke Tokiju, saopštio je kinesko ministarstvo.

Japan je ranije danas u beloj knjizi o odbrani, dokumentu koji se tiče odbrambenih pitanja, a objavljuje se svake godine, kao najveće pretnje po svoju bezbednost istakao posledice sukoba Rusije sa Ukrajinom, "kinesko zastrašivanje Tajvana" i ugroženost lanaca snabdevanja tehnologijom,

"Nova bela knjiga o odbrani Japana osuđuje i blati kinesku odbrambenu politiku, ekonomski razvoj i legitimne pomorske aktivnosti", ocenio je Vang na konferenciji za medije. Vang je istakao da izveštaj "preuveličava takozvanu kinesku pretnju" i meša se u unutrašnje stvari Kine u vezi sa Tajvanom.

"Kina je izrazila svoje snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje tome i uložila oštre prigovore japanskoj strani u vez sa tim“, dodao je on, prenosi britanska agencija. Vang je primetio da "japanska bela knjiga o odbrani pominje plan Tokija da poveća odbrambeni budžet i razvije svoje sposobnosti za protivudare".

Si Djinping, Kina, Avion, Boing 737
foto: Profimedia

"Pozivamo japansku stranu da odmah prekine da preuveličava bezbednosne pretnje u svom susedstvu i da na osnovu toga pronalazi izgovore za uspostavljanje sopstvene vojne mašinerije“, dodao je Vang, prenosi britanska agencija.

U japanskoj beloj knizi napad Rusije na Ukrajinu je okarakterisan kao "ozbiljno kršenje međunarodnog prava“ i izražena je zabrinutost da je rešavanje spora u Ukrajini upotrebom sile presedan koji ugrožava bezbednost Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.