VELIKI UDARAC NA DŽEPOVE GRAĐANA: Mađarska povećava državnu cenu gasa i struje, BIĆE PAPRENA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

kriza

VELIKI UDARAC NA DŽEPOVE GRAĐANA: Mađarska povećava državnu cenu gasa i struje, BIĆE PAPRENA!

Što se tiče gasa, ograničena cena će važiti za godišnju potrošnju od 1.729 kubnih metara, a iznad tog nivoa će se primenjivati cena približna tržišnoj, što dovodi do sedmostrukog povećanja cene

Objavljeno:

Mađarska će od 1. avgusta ukinuti, odnosno promeniti, ograničenje cene gasa i struje za domaćinstva sa većom potrošnjom, pa će neki plaćati duplo veće račune a neki i sedam puta veće.

Prema današnjoj uredbi Vlade, mnogi Mađari će plaćati znatno više za energiju koju potroše iznad određene količine. Mađarska će od 1. avgusta ukinuti ograničenje cene gasa i struje za domaćinstva sa većom potrošnjom

Domaćinstva će i dalje imati pravo na važeću ograničenu cenu električne energije za potrošnju do 2.523 KWh godišnje, a plaćaće skoro duplo više za potrošenu energiju iznad toga. Vlada navodi da je i ta nova, viša, cena ispod tržišne.

Što se tiče gasa, ograničena cena će važiti za godišnju potrošnju od 1.729 kubnih metara, a iznad tog nivoa će se primenjivati cena približna tržišnoj, što dovodi do sedmostrukog povećanja cene, navodi Rojters.

Ove mere pomoći će vladi da "zapuši rupe" u budžetu, nastale usled skoro desetogodišnjeg ograničenja cena koje je predstavljalo težak teret za državne finansije, jer su globalne cene energenata naglo porasle, prenosi Rojters.

Situacija sa snabdevanjem Evrope gasom se zaoštrila i cene goriva su uzletele nakon ruskog oružanog napada na Ukrajinu u februaru i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi, zbog čega su zemlje u problemu da dopune skladišta i pronađu druge dobavljače.

Gas
foto: Profimedia

Mađarska, prema 15-godišnjem ugovoru sa ruskim „Gaspromom“, potpisanim prošle godine, dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije i još milijardu kubika gasovodom iz Austrije.

Cena koju su dobili od Rusije je, navodno, najmanja u Evropi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je ranije da Budimpešta pregovara o kupovini dodatnih količina gasa na globalnom tržištu pre grejne sezone.

Bonus video:

08:12

RUSIJA NE MOŽE DA BUDE SVETSKA SILA! Šormaz oštro: Doživeli su da Putin čeka Erdogana i sedi na STOLIČICI

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.