LONDON U PLAMENU ZBOG VELIKIH VRUĆINA: Serija požara u prestonici, izgorelo više od 40 KUĆA!
ilustracija, Foto: Profimedia

STRAŠNO

LONDON U PLAMENU ZBOG VELIKIH VRUĆINA: Serija požara u prestonici, izgorelo više od 40 KUĆA!

Ovo je bio dan sa najviše posla za vatrogasce još od završetka Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Vreli talas koji je poslednjih dana zahvatio Veliku Britaniju doneo je i seriju požara u Londonu, gde je izgorela 41 kuća! Vatrogasci su imali pune ruke posla na terenu, uglavnom u predgrađima prestonice.

Kao bombardovanje

Zbog toga je Sadik Kan, gradonačelnik Londona, bio primoran da uvede vanredne mere.

Požar
foto: Printscreen/Tvitter/disclosetv

- Ovo je bio dan sa najviše posla za vatrogasce još od završetka Drugog svetskog rata. Vatrogasci su imali sedam puta više poziva nego običnim danima. Običnim danom oni imaju oko 350 poziva, a oko 500 kada je baš naporan dan. Sada su imali više od 2.600 poziva. desetine požara je izbilo u isto vreme. Na nekima je bilo angažovano i po par desetina vozila. Loše vesti su da je 41 kuća uništena - rekao je Kan na Skaj njuz i nastavio:

- Obično vatrogascima treba oko šest minuta da izađu na mesto požara ali sada im je trebalo oko 20-ak minuta jer su imali toliko puno posla.

Zaposleni na udaru vrućine: Sindikati traže nove zakone

Vreli talas koji je pogodio Evropu uticao je na stotine radnika iz više zanimanja koji su angažovani na otvorenom. Najugroženiji su građevinski radnici, sezonski radnici i ulični čistači. Desetine njih su prijavljivali mučninu i nesvesticu, a zabeleženo je i nekoliko smrtnih slučajeva usled paklenih vrućina. Jedan čistač ulica preminuo je u Madridu, dok su u Italiji preminula dva sezonska radnika.

Među prvima su reagovali sindikati, koji traže da se izmene zakoni i zabrani rad na otvorenom tokom velikih vrućina. Oni se pozivaju i na studije koje predviđaju da će se toplotni talasi udvostručiti u Evropi do 2050.

Požar
foto: Printscreen/Youtube/Radio Televizija Herceg Novi

Kako prenose britanski mediji, vlasnici kuća su imali malo vremena da reaguju. Poneli su šta im se našlo nadohvat ruke, poveli ljubimce i napuštali dimove. Najgora situacija je bila u Veningtonu, istočnom predgrađu Londona, gde je požar zahvatio dva reda kuća, 12 stabala i pet automobila.

- Sa prozora iz spavaće sobe koji gleda na baštu video sam kako se vatra širi u vrtu gde se bacaju organski ostaci i pravi đubrivo. Plamen se brzo proširio i počele su da zavijaju vatrogasne sirene. Helikopteri su nadletali oblast - rekao je Džon Bišop, jedan od stanovnika četvrti. Kada je vatra konačno ugašena, u čemu je učestvovalo 30 vatrogasnih vozila, ova četvrt je izgledala kao posle bombardovanja.

Veliki požar kod Atine: Evakuisana dečja bolnica

Šumski požar podstaknut jakim vetrom izbio je u planinskom području Pentelik blizu Atine. Nekoliko kuća je uništeno, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju najmanje devet područja i jedne dečje bolnice. Tri vatrogasca i devetoro meštana zadobilo je lakše povrede i prebačeno je u bolnicu zbog problema sa disanjem, prenela je državna televizija ERT.

požar
foto: Profimedia

- Ovo je apsolutni pakao. Kao ratna zona - rekao je jedan vatrogasac. U požarima pukom srećom nije bilo žrtava.

Usledile poplave

U Britaniji je u sredu izmerena najveća temperatura u istoriji te zemlje - 40,3 stepena. Dok su se u Londonu vatrogasci borili sa požarima, u drugim delovima Velike Britanije usledilo je nevreme kako se vreli talas premeštao ka istoku. Na severu Engleske i u južnoj Škotskoj su izdata upozorenja na poplave.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.