PADA VLADA ITALIJE!
Mario Drago, Foto: Profimedia

saopšteno je

PADA VLADA ITALIJE!

Za Vladu je glasalo 95 senatora, protiv 33 – a ostali, od ukupno 321 člana Senata, ili nisu glasali, ili nisu bili u sali

Objavljeno:

Mario Dragi je definitivno italijanski premijer u ostavci. Senat je u sredu uveče izglasao poverenje Dragiju, ali na takav način da on to nije mogao da prihvati a da ne izgubi obraz.

Za Vladu je glasalo 95 senatora, protiv 33 – a ostali, od ukupno 321 člana Senata, ili nisu glasali, ili nisu bili u sali. Deo njih je ostao u skupštinskoj sali samo da ne bi izgubio kvorum. I tako je, nimalo briljantno, propao KSVIII saziv italijanskog parlamenta.

U sredu ujutru, u mirnom, ali oštrom govoru, Dragi je zahtevao obnovu nacionalnog pakta koji ga je prošlog februara doveo u palatu Čiđi. On je pet dana ranije podneo ostavku jer je jedna od grupa u vladinoj koaliciji – PoKret 5 zvezdica – odbila da glasa o poverenju Vladi. Serđo Matarela, predsednik Republike Italije, odbio je ostavku i vratio Dragija prvo u Senat, a zatim u Predstavnički dom, da zatraži glasanje o poverenju.

1 / 5 Foto: Profimedia

Put je definitivno završen u prvoj fazi, u Senatu. Tamo su u sredu uveče odbile da glasaju ne samo Zvezde, već i ceo „desni centar vlade”, odnosno Berluskonijeva „privatna” liberalna Forca Italija, i suverenistička Liga koju predvodi Mateo Salvini. Štaviše, predstavnik Lige je održao govor tipičan za predizbornu kampanju, jasno pokazujući gde vetar duva.

Dragi nije imao izbora nego da se ponovo popne na brdo Kvirinal u 20:30 i potvrdi svoju ostavku predsedniku Matareli. A Matareli ne preostaje ništa drugo nego da narednih dana raspusti parlamentarne domove. Izbori se moraju održati u roku od najmanje 50, a najviše 70 dana nakon toga. Prva nedelja jeseni je 25. septembar, ali nije prikladno jer je tada Roš Hašana, jevrejska Nova godina. Dakle, glasanje će biti održano 2. oktobra.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.