STRAŠNA STVAR IZ GRČKE JE SAOPŠTENA: HOROR SE DEŠAVA!
Grčka, Foto: Printscreen/Twitter/@greekphase

horor

STRAŠNA STVAR IZ GRČKE JE SAOPŠTENA: HOROR SE DEŠAVA!

U Atini su najmanje dve osobe hospitalizovane zbog problema sa disanjem i manjih opekotina, a lokalni zvaničnici navode da je nekoliko kuća izgorelo u požaru oko planine Penteli

Objavljeno: 17:37h

Oko 500 vatrogasaca je danas gasilo veliki šumski požar koji drugi dan zaredom ugrožava brdovita predgrađa Atine, posle evakuacije stotina stanovnika tokom noći.

Požari i dalje bukte širom južne Evrope, ali su vlasti u Francuskoj, Španiji i Portugaliji prijavile poboljšane vremenske uslove pošto temperature više nisu izrazito visoke.

U Atini su najmanje dve osobe hospitalizovane zbog problema sa disanjem i manjih opekotina, a lokalni zvaničnici navode da je nekoliko kuća izgorelo u požaru oko planine Penteli, 25 kilometara severoistočno od glavnog grada Grčke. Iz domova je noćas evakuisano više od 600 ljudi.

Požar je obuzdavan na svim frontovima uprkos teškim uslovima, uz vetar koji duva do 80 kilometara na čas. Ali drugi požar je izbio u brdima kod mesta Megara, 40 kilometara zapadno, što je izazvalo nove evakuacije.

Grčka je izbegla toplotni talas kojim su pogođene zemlje zapadne Evrope, ali zvaničnici navode da su veoma toplo i suvo vreme, koje je trajalo nedeljama, i dugoročniji rast temperature, povećali ukupan rizik od šumskih požara.

Vatrogascima u Španiji i Portugaliji niže temperature od tropskih omogućile su malo predaha, ali se predviđa da će u narednim danima opet biti 40 stepeni Celzijusa.

U nizu požara na severozapadu Španije izgorelo je 85 kuća, a na evakuaciju je primorano 1.400 ljudi.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.