EVO KOJE ORGANIZACIJE JE DEO POSTALA UKRAJINA: Doduše, PRIDRUŽENA!
ilustracija, Foto: Profimedia

značaj ukrajine u evropi

EVO KOJE ORGANIZACIJE JE DEO POSTALA UKRAJINA: Doduše, PRIDRUŽENA!

Današnje potpisivanje pokazuje značaj Ukrajine za evropsku i globalnu energetsku bezbednost i demonstrira podršku ove organizacije sa sedištem u Parizu zemlji koja se bori protiv ruske invazije

Objavljeno:

Ukrajina je danas postala pridružena članica Međunarodne agencije za energetiku (IEA), a nakon potpisivanja protokola o pridruživanju toj organizaciji istaknuto je da će saradnja pomoći Evropi da se suoči sa teškom zimom u jeku energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

- Verujem da bi ova zima mogla postati istorijski test evropske solidarnosti - rekao je izvršni direktor IEA Fejt Bajrol tokom ceremonije u Varšavi, prenosi AP.

Današnje potpisivanje pokazuje značaj Ukrajine za evropsku i globalnu energetsku bezbednost i demonstrira podršku ove organizacije sa sedištem u Parizu zemlji koja se bori protiv ruske invazije.

U znak odmazde za zapadne sankcije, Moskva je prekinula ili smanjila isporuke prirodnog gasa za desetak zemalja Evrope, među kojima je i Poljska.

1 / 5 Foto: Profimedia, Grad Vršac

Strahuje se da se nakon ovonedeljnog, planiranog servisiranja neće ponovo otvoriti ključni gasovod od Rusije do Nemačke, a dalja smanjenja isporuka ruskog prirodnog gasa koji se koristi za industriju, proizvodnju električne energije i grejanje domaćinstava ugrožava napore evropskih zemalja da napune svoja skladišta gasa i pripreme rezerve za hladne zimske mesece, sprečavajući tako produbljenje ekonomske krize.

- Kada nema dovoljno gasa (zbog rezova isporuka od glavnog dobavljača Rusije), Evropa može da se nađe pred izazovom da demonstrira punu snagu svog zajedništva - poručio je Bajrol.

Ukrajina je postala 11. zemlja pridruženi član IEA zajedno sa Argentinom, Brazilom, Kinom, Egiptom, Indijom, Indonezijom, Marokom, Singapurom, Južnom Afrikom i Tajlandom.

IEA ima 31 punopravnog člana, među kojima su i najsnažnije svetske ekonomije kao što su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska i Japan.

Bonus video:

00:32

UKRAJINA POKUŠAVA BALISTIČKIM RAKETAMA DA ZAUSTAVI RUSKU OFANZIVU: Ovako izgleda lansiranje Točke-U na ciljeve u Donbasu!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.