EVO GA, OGLASIO SE PUTIN NAKON RAZGOVORA SA ERDOGANOM: Svašta je rečeno, a pala je i ZAHVALNICA ZA 1 STVAR!
Putin i Erdogan, Foto: AP

diplomatski razgovori

EVO GA, OGLASIO SE PUTIN NAKON RAZGOVORA SA ERDOGANOM: Svašta je rečeno, a pala je i ZAHVALNICA ZA 1 STVAR!

Putin i Erdoganu stigli su Teheran na razgovore sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji i ratu u Ukrajini

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na "posredovanju" u tom pitanju.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: AP / Sergei Chuzavkov

"Želeo bih da Vam zahvalim na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora", rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom u Teheranu.

Putin i Erdoganu stigli su Teheran na razgovore sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji i ratu u Ukrajini.

Erdogan
Erdoganfoto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Predsednici Rusije i Turske razgovarali su o mehanizmima koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, a taj izvoz je blokiran ruskom vojnom ofanzivom i zbog toga postoji opasnost od svetske prehrambene krize.

Pregovori koji uključuju Moskvu, Kijev, Ankaru i UN trebalo bi da budu održani narednih dana u Turskoj, posle napretka postignutog na pregovorima održanim 13. jula.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da će uskoro biti spreman "završni dokument" kojim bi se dozvolio izvoz žitarica iz Ukrajine.

Sporazum o kojem se pregovara pod okriljem UN-a, ima za cilj da se preko Crnog mora iznese oko 20 miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima zbog ofanzive koju vodi Rusija u Ukrajini.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je nedavno da je "načelni sporazum postignut" sa Ukrajinom i Rusijom za uspostavljanje bezbednog pomorskog koridora koji će omogućiti prevoz žitarica.

Ruske vlasti navele su da bi u Istanbulu trebalo da se otvori koordinacioni centar koji bi omogućio izvoz preko Crnog mora.

Bonus video:

01:26

Vladimir Putin na ruskom Savetu bezbednosti o međunarodnoj krizi u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.