OTKRIVENA USPAVANA CRNA RUPA: Evo gde se NALAZI, devet puta je VEĆA od mase SUNCA!
Ilustracija, Foto: Event Horizon Telescope collaboration

Svemir

OTKRIVENA USPAVANA CRNA RUPA: Evo gde se NALAZI, devet puta je VEĆA od mase SUNCA!

Crna rupa se smatra uspavanom ako ne emituje visoke nivoe rendgenskog zračenja, što je način na koji se takve crne rupe obično otkrivaju

Objavljeno:

Uspavana crna rupa devet puta veća od mase Sunca detektovana je prvi put van Mlečnog puta, što je, kažu istraživači, "veoma uzbudljivo otkriće“.

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu kažu da je ova crna rupa "prva koja je nedvosmisleno otkrivena van naše galaksije“.

Naučnici su tražili binarne sisteme crnih rupa više od dve godine pre nego što su pronašli ono što je postalo poznato kao VFTS243.

Pol Krauter, profesor astrofizike na univerzitetu, rekao je da je ovo "veoma uzbudljivo otkriće" usledilo nakon "što je predloženo više kandidata za uspavane crne rupe“.

Crne rupe zvezdane mase nastaju kada masivne zvezde dođu do kraja svog života i kolabiraju pod sopstvenom gravitacijom. U sistemu dve zvezde koje se okreću jedna oko druge, ovaj proces ostavlja iza sebe crnu rupu u orbiti sa svetlećom zvezdom pratiocem.

Novootkrivena uspavana crna rupa je najmanje devet puta veća od mase Sunca i kruži oko vruće plave zvezde čija je težina 25 puta veća od Sunca, piše Gardijan.

To je u susednoj galaksiji primetio tim međunarodnih naučnika. Njihova studija – objavljena u Nature Astronomy – sugeriše da je zvezda koja je dovela do VFTS243 nestala bez ikakvih znakova povezane eksplozije supernove.

Svemir, Astronaut, Planete, Galaksija
foto: Profimedia

Kao deo međunarodnog istraživačkog tima, Krauter je radio sa Tomerom Šenarom sa Instituta za fiziku i astronomiju, koji je započeo studiju na KU Leven u Belgiji, a sada je saradnik na Univerzitetu u Amsterdamu u Holandiji.

Potvrđujući verovatnoću onoga što je nazvao "scenarijem direktnog kolapsa“, odnosno kolapsa bez eksplozije, Šenar veruje da ovo ima "ogromne implikacije na poreklo spajanja crnih rupa u kosmosu“.

Crna rupa se smatra uspavanom ako ne emituje visoke nivoe rendgenskog zračenja, što je način na koji se takve crne rupe obično otkrivaju. Uspavane crne rupe je teško uočiti jer nemaju mnogo interakcije sa svojom okolinom.

1 / 6 Foto: Event Horizon Telescope collaboration

VFTS 243 je pronađen posle šestogodišnjeg posmatranja magline Tarantula ogromnim teleskopom Evropske južne opservatorije.

Bonus video:

02:47

NAJPOZNATIJI MAKRO PROGOVORIO O SVESCI OD KOJE DRHTE MNOGI Klijenti u većem strahu od prostitutki TO SU JAVNE LIČNOSTI NA POLOŽAJU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.