VLASNICI BITKOINA SU U ŠOKU: Ova CIFRA skoro nije viđena!
Bitkoin, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

KRIPTO TRŽIŠTE

VLASNICI BITKOINA SU U ŠOKU: Ova CIFRA skoro nije viđena!

Bitkoin je pao za više od 70 odsto sa svog rekordnog nivoa iz novembra, a sa čitavog tržišta kriptovaluta zbrisano je oko 2 biliona dolara, prenosi Telegraf Biznis.

Objavljeno:

Poboljšanje makroekonomskih faktora, određeni obrazac trgovanja i dalje potresanje kompanija i projekata - mogli bi biti ključni okidači za dalji pad bitkoina i šireg kripto tržišta.

Bitkoin je pao za više od 70 odsto sa svog rekordnog nivoa iz novembra, a sa čitavog tržišta kriptovaluta zbrisano je oko 2 biliona dolara, prenosi Telegraf Biznis.

Poslednjih nekoliko nedelja, najpopularniji digitalni novčić se trgovao u uskom rasponu između 19.000 i 22.000 dolara, bez neke veće naznake za rast. Bitkoin je, piše CNN, pogođen makroekonomskom situacijom rastuće inflacije, koja je primorala američke Federalne rezerve i druge centralne banke da povećaju kamatne stope.

To je nanelo štetu rizičnoj imovini kao što su deonice. Kriptovalute koje su u izvesnoj korelaciji s Volstritom, pale su u tandemu sa deonicama. Postoje i strahovi od recesije.

- Mislim da, ako je inflacija pod kontrolom, ekonomija pod kontrolom, i nema stvarno ozbiljne recesije, onda će se tržište stabilizovati - ocenio je CK Ženg u intervjuu za CNBC, koji je suosnivač hedž fonda ZX Squared, usmerenog na kriptovalute.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podaci o američkoj inflaciji za jun bili su žešći nego što se očekivalo, produbljujući strah da će FED postati agresivniji u svojoj borbi da ukroti rastuće cene. Ako postoje naznake da bi ekonomija i inflacija mogle biti "pod kontrolom", to bi ubrzalo pad kripto tržišta.

U međuvremenu, isto bi se desilo kada bi FED bio "mekši", a američki dolar na vrhuncu svoje moći, prenosi Telegraf Biznis.

Pominje se i obrazac koji, zapravo, podrazumeva "fazu akumulacije", a u kojoj bitkoin doseže do dna i tu se kreće nekoliko narednih meseci - sve dok opet ne krene naviše. Kako god, neki predviđaju da bi popularni novčić mogao pasti na nivo između 13.000 i 15.000 dolara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media