KATASTROFA U FUKUŠIMI: Šefovima koji su upravljali elektranom PRETI OPASNA KAZNA, moraće PAPRENO DA PLATE!
Fukušima, Foto: Profimedia

tenzije

KATASTROFA U FUKUŠIMI: Šefovima koji su upravljali elektranom PRETI OPASNA KAZNA, moraće PAPRENO DA PLATE!

Nuklearna katastrofa u Fukušimi 11. marta 2011. godine jedna je od najvećih u istoriji

Objavljeno:

Četvoricu bivših šefova tužili su akcionari nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. godine.

Bivšim šefovima operatera nuklearne elektrane Fukušima naloženo je da plate 13 triliona jena (94,5 milijardi evra) jer nisu sprečili katastrofu. Akcionari su tužili šefove Tokijske elektroenergetske kompanije (Tepco) zbog nuklearne katastrofe koja je izazvala cunami. Sud je ocenio da su rukovodioci mogli da spreče nesreću da su postupali sa "dužnom pažnjom". Kompanija Tepko se izvinila, ali je odbila da komentariše sudski slučaj.

"Duboko se izvinjavamo zbog nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima koja je uticala na lokalno stanovništvo i društvo u celini", navodi se u saopštenju. Ljudi koji su tužili kompaniju, izašli su iz suda u Tokiju držeći transparente na kojima je pisalo: "Akcionari pobeđuju" i "Odgovornost priznata". Njihovi advokati su rekli da veruju da je to najveći iznos odštete do sada određen u građanskoj parnici u Japanu. Rekli su da je 13 milijardi jena "znatno iznad" mogućnosti bivših šefova da plate, ali da se očekuje da plate onoliko koliko im imovina dozvoljava.

Fukušima
foto: Profimedia

"Nesreća sa nuklearnom elektranom dovodi do nepovratne štete i ljudskim životima i životnoj sredini", rekao je Jui Kimura, jedan od tužilaca. "Rukovodioci kompanija koje upravljaju takvim postrojenjima nose ogromnu odgovornost koja je neuporediva sa drugim kompanijama. "Mislim da sudska presuda jasno ukazuje da svako ko nema odlučnost ili sposobnost da preuzme tu odgovornost ne treba da postane izvršni direktor", dodao je. Nuklearna katastrofa u Fukušimi 11. marta 2011. godine jedna je od najvećih u istoriji. Razorni zemljotres u severoistočnom Japanu izazvao je cunami koji je uzrokovao nuklearnu katastrofu. Bio je to najteži nuklearni incident od katastrofe u Černobilju 1986. u Ukrajini, ali se smatra da je manje štetan za lokalno stanovništvo jer su ispuštene daleko manje količine radioaktivnih materija. U katastrofi niko nije stradao, ali dugoročni efekti radijacije ostaju predmet rasprave.

1 / 8 Foto: Profimedia
1 / 6 Foto: Profimedia

Bonus video:

03:08

ŠOK U PROGRAMU UŽIVO! ŠEKLER OTKRIO KAKO JE MILANU SLOMLJEN VRAT: Ovo je dovelo do toga, doktor koristio NEREGISTROVANU METODU

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.