KENTAUR SE ŠIRI NEVEROVATNOM BRZINOM! Non stop MUTIRA, stručnjaci se plaše da je u pitanju još GORA VARIJANTA! FOTO
Koronavirus, Foto: Profimedia

stže!

KENTAUR SE ŠIRI NEVEROVATNOM BRZINOM! Non stop MUTIRA, stručnjaci se plaše da je u pitanju još GORA VARIJANTA! FOTO

Virusolozi su zabrinuti zbog pojave nove, veoma zarazne varijante omikrona, koji se brzo širi Indijom i već je stigao u Veliku Britaniju.

Objavljeno: 10:43h

Soj BA.2.75, nazvan “kentaur”, prvi put je detektovan u Indiji početkom maja. Od tada je broj slučajeva u Britaniji naglo skočio, očigledno brže od onih ekstremno zarazne varijante BA.5 koja je takođe prisutna u Indiji, i rapidno potiskuje prethodno dominantan soj BA.2 u mnogim zemljama, navodi “Gardijan”. Od maja je “kentaur” detektovan u oko 10 drugih zemalja, uključujući Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Nemačku i Kanadu.

Evropski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) označio ga je 7. jula kao “varijantu pod nadzorom”, što znači da postoje neke indikacije da bi mogao da bude zarazniji ili povezan sa težim oboljenjima, ali da je dokaz još slab ili da nije još procenjen. Svetska zdravstvena organizacija takođe pažljivo prati novi soj, iako je glavni naučnik, dr Sumja Svaminatan, rekla da nema dovoljno uzoraka da se proceni njegova ozbiljnost.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ogroman broj mutacija, brz rast

Sem njegovog vidnog brzog rasta i široke geografske rasprostranjenosti virusologe je uznemirio ogroman broj dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži, u odnosu na BA.2 iz kojeg je verovatno evoluirao.

- Ovo bi moglo da znači da je imao šansu da razvije prednost u odnosu na već uspešnu liniju virusa – rekao je dr Stiven Grifin, virusolog Univerziteta Lids.

Dr Tom Pikok, virusolog Imperijalnog koledža London koji je prvi identifikovao omikron kao potencijalnu zabrinutost u novembru 2021, istakao je da nisu toliko u pitanju tačne mutacije već pre njihov broj i kombinacije.

- Teško je predvideti efekat tolikog broja mutacija koje se javljaju zajedno – to daje virusu “divlja” obeležja u kojima bi zbir delova mogao da bude gori od pojedinačnih delova. Ovo je definitivno potencijalni kandidat za ono šta dolazi nakon BA.5 – rekao je.

"Problem u najmanju ruku"

Čak i ako se ne pojavi u drugim zemljama, njegov rast u Indiji sugeriše da će tamo verovatno biti problem, u najmanju ruku, smatra Pikok.

- Očigledno raste prilično dobro u Indiji, ali Indija nema mnogo BA.5 i još je veoma nejasno koliko se dobro odnosi na to – dodao je on.

Grifin je to naveo kao još jedan primer impresivnog kapaciteta virusa da toleriše promene u svom šiljatom delu proteina koji koristi da zarazi ćelije i na kojem je zasnovana većina vakcina protiv kovida.

- U ovo vreme prošle godine mnogi su bili ubeđeni da delta predstavlja evolucioni vrhunac virusa, ali su pojava omikrona i ogromno povećanje varijabilnosti i izbegavanja antitela znak da kao populacija ne možemo da pratimo plan kao za grip da održimo korak sa virusnom evolucijom – istakao je.

Koronavirus
foto: RINA

Vakcine i dalje štite od smrti i hospitalizacija

Sem vakcina, dugoročni planovi treba da uključe mere varijantno-agnostičke zaštite za sprečavanje infekcija i reinfekcija. To uključuje, kako je rekao Grifin, stvaranje okruženja otpornog na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju vazduha u zatvorenom prostoru, razumno ponavljanje imunohromatografskih, brzih testova (LFT) i odgovarajuće i podržane periode izolacije koji će smanjiti tekući prenos.

Dok mutacije viđene kod “kentaura” ukazuju da možda ima prednost u rastu u odnosu na druge sojeve, profesor imunologije Univerzieta Misuri Mark Džonson rekao je za “MedPejdž tudej” da “mi u ovom trenutku zaista ne znamo da li je BA.2.75 prenosiviji ili teži”.

1 / 14 Foto: Emilija Jovanović

Džonson je ocenio da će postojeće vakcine obezbediti “još manje” zaštite protiv poslednje verzije virusa, iako potpuna vakcinisanost i busteri i dalje pružaju zaštitu protiv teškog oboljenja koje vodi ka hospitalizaciji ili smrti, preneo je Deseret.com.

- Treba da budemo zabrinuti, ali ne treba da paničimo… Ova linija (virusa) ima dobru šansu da poveća (broj) infekcije i postane nova, dominantna linija, ali malo je verovatno da će uzrokovati veliki talas kao što je to uradio omikron – rekao je Džonson.

Boris Džonson, Magdalena Anderson
foto: Profimedia

Keli Oakson, glavni naučnik bioinformatike Ministarstva za zdravlje Jute, rekao je da već posmatraju novu podvarijantu iz Indije “koja deluje da je još gora od BA.4 ili BA.5”.

- Nismo završili sa ovim virusom… Ako pratimo isti trend koji stalno viđamo u SAD i ostatku sveta, imaćemo te talase podvarijanti koje će dovesti još više slučajeva i više bolesti. Onda će otići i ponovo se vratiti – zaključio je Oakson.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.