TEHNOLOŠKI GIGANT U CENTRU SKANDALA: Više od 500 žena tuži UBER zbog GNUSNOG ZLOČINA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tužba

TEHNOLOŠKI GIGANT U CENTRU SKANDALA: Više od 500 žena tuži UBER zbog GNUSNOG ZLOČINA!

Iz kompanije kažu da se politika firme promenila poslednjih godina i da žale zbog dosadašnjeg postupanja

Objavljeno:

Samo u 2020. godini, Uberu je prijavljeno 998 slučajeva seksualnog zlostavljanja, kažu iz kompanije.

Uber je pod velikim je pritiskom u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je 500 žena tužilo taj veliku taksi servis zbog seksualnih napada vozača. U tužbama se navodi da su "vozači Ubera kidnapovali, seksualno uznemiravali i zlostavljali žene, silovali ih, prinudno zatvarali, uhodili ili na drugi način napadali". Predmet će analizirati Viši sud okruga San Francisko. "Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvatamo ozbiljno", kažu iz Ubera za BBC.

"Ne postoji ništa važnije od bezbednosti, zbog čega je Uber napravio nove bezbednosne funkcije, uspostavio politike usmerene na žrtve i postaotransparentniji u vezi sa ozbiljnim incidentima. "Iako ne možemo da komentarišemo sudske sporove koji su u toku, nastavićemo da čuvamo bezbednost našeg rada", dodaju. U tužbi, koju su podneli advokati advokatske firme Slejter, Slejter i Šulman, navodi se da su se seksualni napadi dogodili u "više američkih država". Takođe piše da se još najmanje 150 slučajeva mogućeg zlostavljanja "aktivno istražuje".

1 / 9 Foto: Profimedia

Procureli dokumenti otkrivaju kako je Makron tajno pomagao Uberu

Emanuel Makron
foto: Profimedia

Prošlog meseca, Uber je objavio drugi izveštaj o bezbednosti u SAD, koji je pokazao da je u 2020. godini bilo 998 seksualnih napada, među kojima i 141 silovanje. Iz kompanije navode da su, između 2019. i 2020. godine, primili 3.824 prijave o pet najtežih kategorija seksualnog napada. U prvom bezbednosnom izveštaju kompanije, koji detaljno opisuje incidente od 2017. do 2018. godine, navodi se da je u tom periodu podneta 5.981 prijava za seksualni napad. Prema kategorizaciji Ubera, najozbiljnije kategorije seksualnog napada kreću se od "ljubljenja neseksualnog dela tela bez pristanka" do "seksualne penetracije bez pristanka", odnosno silovanja.

Analiza - Džejms Klejton, BBC dopisnik u oblasti tehnologije

Priroda optužbi je veoma ozbiljna - 550 žena je zapanjujući broj. Ono što tužbu čini još štetnijom po Uber jeste što pruža još više dokaza o toksičnoj kulturi u kompaniji.

1 / 6 Foto: Profimedia
1 / 5 Foto: Profimedia

Svedočenja o seksualnim napadima u Ujedinjenim nacijama

Bonus video:

02:52

PADA VLADA DO KRAJA JULA?! Stručnjaci za Kurir TV tvrde: Ovo su 3 opcije koje rešavaju sukob između Abazovića i Đukanovića

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.