PUCA VLADA? Politički haos u Italiji, zemlja na ivici ozbiljne KRIZE!
Mario Dragi, Foto: Profimedia

NA OPREZU

PUCA VLADA? Politički haos u Italiji, zemlja na ivici ozbiljne KRIZE!

Ministarsko veće tehničkog premijera Marija Dragija, neka vrsta vlade nacionalnog jedinstva ili nacionalnog spasa s obzirom na zdravstvenu krizu izazvanu pogubnom pandemijom kovida-19, formirano je 13 februara 2021

Objavljeno:

Politički haos u Italiji. Pokret 5 zvezdica odlučio je kasno sinoć da njegovi senatori neće glasati za poverenje vladi Marija Dragija danas u Senatu.

Time se raspala neuobičajena široka vladina većina, u koju od većih parlamentarnih stranaka nisu ušla samo postfašistička Braća Italije.

Ministarsko veće tehničkog premijera Marija Dragija, neka vrsta vlade nacionalnog jedinstva ili nacionalnog spasa s obzirom na zdravstvenu krizu izazvanu pogubnom pandemijom kovida-19, formirano je 13 februara 2021.

Pola kabineta čine nestranački stručnjaci, druga polovina su članovi stranaka u vladinoj većini, u veoma širokom rasponu od suverenističke desnice u Ligi pod vodstvom Matea Salvinija.

Ekstremno populističke Zvezdice, donedavno najkrupnija stranka u Parlamentu, jedine su bile u sve tri vlade nakon parlamentarnih izbora 4 marta 2018: u prvoj Konteovoj s Ligom i Berluskonijevom desnom liberalnom strankom Forza Italia, a u drugoj Konteovoj sa Demokratskom strankom, socijal-liberalnom formacijom levog centra, naslednicom davnih demohrišćana i davnih komunista, prenosi Jutarnji.

Na izborima 2018 prvi put je primenjen izborni zakon nazvan po predlagaču Etoreu Rosatu, koji snažno preferira koalicije, jer je smišljen kao podsticaj na uspostavu bipolarnog sistema. Tako su se na izborima pojavili Desni centar (u kojem je bilo okupljeno gotovo sve desno od centra: Liga, Forza Italia, Braća Italije) i Levi centar (koji je okupio umerenu i izrazitu levicu: Demokratsku stranku i manje stranke levice i centra). Pokret 5 zvezdica se ubacio kao treći nezgodni i osvojio 32,6 posto glasova (Desni centar 37, a Levi centar 22,9 posto). Vlade su se mogle osnivati samo kombinujući dve od te tri grupacije.

Zvezdice su glasove osvojile predstavljajući se kao antisistemska grupacija, najavljujući da će "otvoriti Parlament kao konzervu sardina", obećavajući donošenje svih odluka javno, u mrežnom streamingu. Prilično brzo sve to je palo u vodu, pretvorili su se u jednu od partija na vlasti, a podrška im se sistemski osipala.

Ove je godine sve je jači bio pritisak unutar Pokreta da se izađe iz vladine većine, u uverenju da im podrška pada jer su u vlasti koju ne kontrolišu, i da će izvan vlade dobiti ponovo na snazi. Argument im je bio da su Braća Italije, odbivši ući u Dragijevu većinu, u godinu dana povećali podršku sa 12 na 23 posto, postavši – po anketama javnog mnjenja – najjača politička stranka u Italiji.

Na toj dilemi Zvezdice su se raspale. Đuzepe Konte, postavši i formalni politički vođa Zvezdica, oštro je nasrnuo na prethodnog političkog vođu Luiđija Di Maja, protagonista snaga orijentisanih na koaliciju s Demokratskom strankom i sada i na sledećim parlamentarnim izborima.

Suočen s pretnjom isterivanja Di Majo je izišao iz Pokreta, a s njime je otišlo šezdesetak članova parlamenta, pa su Zvezdice prestale biti najjača politička stranka u Parlamentu.

Ukratko, ovo je "podloga" zaokreta koji je Konte objavio sinoć. Nakon dugog i bučnog natezanja i sukobljavanja, većina Nacionalnog veća Pokreta odlučila je da danas neće glasati za poverenje Vladi, nego će naprosto napustiti prostoriju.

To su isto učinili u Zastupničkom domu prošle nedelje, na glasanju o poverenju o istom Dekretu pomoći. U Zastupničkom domu su tako ubrojeni u izostale, ne utičući na rezultat. U Senatu je pravilnik drugačiji: nema suzdržanih glasova, nema neutralnih izostanaka, nego: ko nije za, automatski je protiv, bio u prostoriji ili ne, pritisnuo taster glasanja ili ne.

Suočen s tom situacijom, premijer Dragi je unapred izneo dve ograde. Prvo, da neće voditi vladu bez Zvezdica. Drugo, da nakon ove vlade neće voditi nijednu više.

Dragi je pre dva dana otišao na konsultacije kod predsednika Italije Serđa Matarele. O sadržaju njihovog razgovora nije objavljeno ništa. Sastao se sa Đuzepeom Konteom, koji mu je podneo devet zahteva svoje grupacije.

Ako Dragi podnese ostavku otvara se kriza vlade. U Italiji krizom – i vladinom, i parlamentarnom – rukovodi predsednik Republike, obično konsultujući se sa predsednicima parlamentarnih domova i sa parlamentarnim stranačkim prvacima. Njihovo mišljenje ga ne obavezuje. On poverava mandat, on imenuje ministre na predlog mandatara, koji može ali ne mora da prihvati, on raspušta parlamentarne domove.

1 / 6 Foto: Profimedia

Dragi i bez Zvezdica ima većinu za glasanje o poverenju. Na ostavku nije obavezan. Ali većina nije ista. Salvini, u ime Lige, kaže da se onda ide na izbore. Bez Lige većine nema ni matematički. Liga je trenutno najjača pojedinačna stranka u Parlamentu.

Praksa kaže da bi Matarela mogao da vrati Dragijevu vladu na ponovno glasanje o poverenju u Parlamentu. Čak i tako bi većina mogla biti osigurana – ali Dragi kaže da takvu vladu ne želi da vodi.

Matarela, u tom slučaju, ima dva izbora, podjednako verovatna.

Prvo, može da raspusti Parlament, saslušavši mišljenje predsednikâ domova. U tom slučaju se izbori raspisuju u roku od 50-70 dana. To znači predizbornu kampanju za ferragosta. Ali tako bi se dobila nova vlada s legitimnim mandatom, koja bi stigla da sastavi Zakon o stabilnosti. Vrlo verovatno desničarska, koju bi u tom slučaju predvodila Đorđija Meloni, prvakinja Braće Italije, radikalnija od Marine Le Pen.

Drugo, može naći neku većinu koja bi podržala bilo političku, bilo tehničku vladu, zaduženu za izradu proračuna i za pripremu sledećih izbora. Prvi kandidat za sastav političke vlade je Salvini, jer ima najviše članova Parlamenta. Prvi kandidat za sastav tehničke vlade je ministar ekonomije i financija Daniel Franko, nestranački bankar, glavna potpora Dragijeve politike.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.