BAJDEN DANAS U POSETI IZRAELU: Najavio MINI TURNEJU, evo KOJE zemlje će sve posetiti!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

poseta

BAJDEN DANAS U POSETI IZRAELU: Najavio MINI TURNEJU, evo KOJE zemlje će sve posetiti!

Američki zvaničnici smatraju da bi Bajdenovo prvo putovanje na Bliski istok kao predsednika moglo da bude korak napred ka normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je danas u Izrael u okviru svoje mini bliskoistočne turneje, tokom koje će se u Saudijskoj Arabiji sastati i sa liderima zalivskih država, kao i Egipta, Iraka i Jordana, prenosi Rojters.

Očekuje da centralne teme na ovim sastancima budu povećanje proizvodnje nafte i pokušaj zbližavanja Tel Aviva i Rijada, navodi britanska agencija.

Bajden će provesti dva dana u Jerusalimu na razgovorima sa izraelskim liderima pre nego što se u petak sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

On će imati kratko obraćanje, a od zvaničnika izraelske odbrane će dobiti izveštaj o protivraketnom odbrambenom sistemu "Gvozdena kupola", kao i novom laserskom sistemu koji se zove "Gvozdeni zrak", navodi Rojters.

Nakon toga američki predsednik će odati poštu u memorijalnom centru "Jad Vašem", izraelskom spomeniku žrtvama holokausta u Drugom svetskom ratu.

Bajden će se osim sastanka sa Jairom Lapidom, vršiocem dužnosti premijera Izraela, imati susret i sa bivšim izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, sada liderom opozicije.

Bajdenovi razgovori sa palestinskim predsednikom Abasom predstavljaće najviši nivo direktnih kontakata između SAD i Palestinaca od trenutka kada je tadašnji predsednik Donald Tramp zauzeo oštar pristup prema Palestincima po preuzimanju dužnosti 2017.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Palestinci žele da Bajden ispuni obećanja da će ponovo otvoriti Konzulat SAD u Jerusalimu, kao i da Sjedinjene Države uklone Palestinsku oslobodilačku organizaciju sa američke liste terorističkih organizacija, sačuvaju istorijski status kvo u Jerusalimu i obuzdaju širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, prenosi britanska agencija.

Nakon toga, američki predsednik će u petak krenuti direktnim letom iz Izraela za Džedu u Saudijskoj Arabiji, prvi put kao američki predsednik, na razgovore sa saudijskim zvaničnicima i prisustvovanja samitu saveznika iz zalivskih država.

Američki zvaničnici smatraju da bi Bajdenovo prvo putovanje na Bliski istok kao predsednika moglo da bude korak napred ka normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije,koji su i dva najjača saveznika SAD u ovom regionu.

Bajdenovo putovanje ima za cilj promovisanje regionalne stabilnosti, produbljivanje integracije Izraela u regionu i suprotstavljanje uticaju Irana,ali i Rusije i Kine, navodi Rojters.

Džejk Salivan
foto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

- Ovo putovanje će ojačati vitalnu američku ulogu u strateški važnom regionu - saopštio je u ponedeljak američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Centralni deo Bajdenove posete biće razgovori u Džedi sa saudijskim liderima, uključujući saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koga američka obaveštajna zajednica optužuje da stoji iza ubistva novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018.

1 / 8 Foto: Profimedia

Bajden dolazi u Saudijsku Arabiju iako je najavljivao da neće zbog ubistva novinara Kašogija, koje su kako sami Amerikanci tvrde, naručile saudijske vlasti.

- Bajdenu su potrebni Saudijci da povećaju svoju proizvodnju nafte kako bi pomogli da globalne cene energije budu pod kontrolom - preneo je Vašington post.

Očekuje se da američki predsednik, pod pritiskom kod kuće, pokuša da obori rastuće cene benzina koje narušavaju njegovu poziciju u istraživanjima javnog mnjenja, ali i da proba da pritisne saveznike iz Zaliva da povećaju proizvodnju nafte kako bi time doprineli snižavanju cena benzina, navodi Rojters.

Bonus video:

01:39

OVAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI TRENUCI ŽIVOTA JELENE MARJANOVIĆ? Analiza bivšeg operativca za Kurir TV: Sve ukazuje da je UBICA ON

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.