NEMAČKA NEĆE IMATI MILOSTI PREMA BRITANCIMA: Najavljen najoštriji kurs prema Bregzitu!
Foto: Reuters

Šamar Londonu

NEMAČKA NEĆE IMATI MILOSTI PREMA BRITANCIMA: Najavljen najoštriji kurs prema Bregzitu!

Predsednik Federacije poslodavaca Diter Kempf rekao da se Evropa neće saginjati pred zahtevima Britanaca
Objavljeno:

Kempfov čvrst stav je na liniji sa insistiranjem Angele Merkel da Velikoj Britaniji ne treba dozvoliti bilo kakav povlašćen položaj, kad je reč njenom pristupu jedinstvenom tržištu.

- Moramo biti jasni da pristupanje zajedničkom tržištu može biti moguće samo pod uslovom prihvatanja četiri slobode - rekla je Merkelova ranije.

Stav o ovome među nemačkim industrijalcima, koji gaje jake veze sa britanskom ekonomijom, je postao čvršći u odnosu na vreme neposredno posle referenduma, kada su vođe BDI tražile da se Velika Britanija ne kažnjava i da bi trebalo da joj se omogući pristup jedinstvenom tržištu kakav imaju, recimo, Švajcarska ili Norveška.

Čvršći stav industrijalaca koincidira sa znacima da Tereza Mej, premijerka Britanije, priprema mere za kontrolu migracije, čak i ako bi to značilo napuštanje jedinstvenog tržišta. Kempf je pozvao Mejovu da ne odlaže početak pregovora o Bregzitu, koje ona treba da najavi do kraja marta.

- Lopta je u dvorištu Londona. Neophodno je da britanska vlada definiše svoju poziciju do kraja marta. Nedavno slabljenje trgovine između Nemačke i Velike Britanije pokazuje da je nesigurnost oko ovog procesa pravi otrov za ekonomiju - rekao je Kempf.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.