EVO KADA ĆE PARLAMENT U ŠRI LANKI BIRATI NOVOG PREDSEDNIKA: Aktulni ministri podneli ostavke
Ilustracija, Foto: Profimedia

aktuelni ministri najavili ostavke

EVO KADA ĆE PARLAMENT U ŠRI LANKI BIRATI NOVOG PREDSEDNIKA: Aktulni ministri podneli ostavke

Mnogi za ovakvu situaciju okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta

Objavljeno:

Nominacije za sledećeg predsednika Šri Lanke biće predstavljene parlamentu 19. jula, a 20. jula parlament će glasati za izbor novog predsednika, navodi se u saopštenju predsedavajućeg parlamenta Šri Lanke Mahinde Jape Abejvardene.

U međuvremenu, svi ministri aktuelne vlade Šri Lanke najavili su da će podneti ostavke kada se postigne sporazum o formiranju nove vlade svih stranaka, saopšteno je ranije danas iz kabineta premijera Ranila Vikremesingea, prenosi Rojters.

"Svi ministri koji su učestvovali u diskusiji saglasni su da predaju svoje nadležnosti čim dođe do dogovora o formiranju vlade svih stranaka", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera, preneo je ranije Rojters.

Lideri protestnog pokreta saopštili su da će demonstranti nastaviti da borave u rezidencijama predsednika i premijera u Kolombu, sve dok njih dvojica ne napuste funkcije.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kolombo, najveći grad Šri Lanke, danas je bio miran, iako su stotine ljudi, na očigled policije, upale u predsedničku rezidenciju.

- Ne idemo nigde dok ovaj predsednik ne ode i dok ne dobijemo vladu koja je prihvatljiva za narod - rekao je jedan od učesnika protesta.

Ova država sa 22 miliona stanovnika bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ugrozila uvoz goriva, hrane i lekova i gurnula zemlju u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za ovakvu situaciju okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja nakon što je počelo zatvaranja škola, a potom uvedena i racionalizacija potrošnje goriva, uz junsku inflaciju koja je dostigla skoro 55 odsto.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.