DEVOJKA ROĐENA U ŠVEDSKOJ SE VRATILA U SRBIJU: Srušila SNOVE o skandinavskim zemljama, NIJE SVE MED I MLEKO (VIDEO)
Devojka, Foto: TIKTOK SCREENSHOT/@TESISTEFI / SCREENSHO

ŽIVOT PRIČA

DEVOJKA ROĐENA U ŠVEDSKOJ SE VRATILA U SRBIJU: Srušila SNOVE o skandinavskim zemljama, NIJE SVE MED I MLEKO (VIDEO)

Stefani Nešković studira švedski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, a na svom TikToku redovno izbacuje kratke klipove o životu u Švedskoj za koji mnogi Srbi smatraju da je med i mleko

Objavljeno:

Otići ćeš na kafu eventualno ako si se mesec dana unapred dogovorio u tačno 7.15 do 8.15 časova. Ako se niste dogovorili sedećeš sam. Nema spontano, samo dogovor - ovim rečima srpska TikTokerka objašnjava život u Švedskoj u kojoj je živela više od decenije, a njeni klipovi ruše snove koje svi imamo o skandinavskim zemljama.

Stefani Nešković studira švedski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, a na svom TikToku redovno izbacuje kratke klipove o životu u Švedskoj za koji mnogi Srbi smatraju da je med i mleko. Međutim, njeni klipovi pokazuju da ni blizu nije onako kako zamišljamo život na severu Evrope.

"Spremiš se za školu i ideš na bus. Stigneš u školu. Pomoliš se bogu da ti neko nešto ne ukrade. Pomoliš se bogu da te neko ne uvredi. Pomoliš se da se klanovi međusobno ne tuku. U školi si do četiri, pet popodne. Hvataš bus i dolaziš kući. Čekaš roditelje da se vrate sa posla da biste zajedno ručali. Posle ručka odeš u svoju sobu", objašnjava Stefani u klipu koji je lajkovalo više od 40.000 korisnika na TikToku.

@tesistefi Reply to @zoranpeshevski1 ovo je bio moj dosadan i monoton život #balkantiktok #swedishlifestyle #sweden #svenska #trending ♬ original sound - Stefani

Ona je potom objasnila da je odlazak na kafu sa prijateljima gotovo nemoguća misija ukoliko se niste dogovorili mesec dana ranije. Za razliku od Srbije gde se kafa isplanira u pet minuta, u Švedskoj biste bez prethodnog dogovora ostali da sedite sami u kafiću.

"Eventualno ćeš otići na kafu ako si se mesec dana unapred dogovorio sa Erikom u tačno 7.15 do 8.15 da ćete biti na kafi. Ako se niste dogovorili - neće izaći. A pošto ti nisi isplanirao kafu mesec dana unapred blejaćeš u sobi. Onda ćeš da upališ TV i da gledaš rijaliti ili neku drugu emisiju. Legneš da spavaš jer sutra ideš u školu. Jednom nedeljno uradiš domaći iz jednog predmeta. Ne moraš previše da učiš, imate samo jedan kontrolni nedeljno", kaže Stefani na snimku.

Pored toga što objašnjava sitnice koje razlikuju živote u Srbiji i Švedskoj, lepa Stefani tvrdi da ova skandinavska zemlja nije ni blizu bezbedna kao Srbija. Tužne i tragične vesti postale su svakodnevica, a stopa kriminala je u konstantnom porastu.

"Naravno, nije u svim delovima Švedske isto. Na severu uopšte nema toga, dok na jugu i centralnom delu ima. Rođena sam i živela u Malmeu i taj grad se danas pretvorio u nešto što nije normalno. Kada sam bila mala to nije bilo na današnjem nivou. Deca s razlogom posle osam ne izlaze nigde. Znam priče mojih drugara gde vam dođu ispred kuće, prebiju vas i opljaškaju", kaže Stefani u jednom od svojih klipova.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ STINA STJERNKVIST

Što se tiče stereotipa, za Šveđane važi onaj da su hladni i ne pokazuju emocije, a naša Tiktokerka je otkrila da li je baš tako.

"Rekla bih da deluju hladno. Ne zato što su bezobrazni nego generalno u takvoj sredini deca odrastaju. Kolektivno su takvi i to je sasvim okej, objektivno. Subjektivno sam se uvek osećala lepše preko leta kada dođem u Srbiju nego dok sam boravila tamo. Istina je, zaluđeni su metal muzikom, naročito stariji. Međutim, smatram da Finci više kidaju metal", zaključila je Stefani.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.