DŽINOVSKIM SEKVOJAMA PRETI UNIŠTENJE? Veliki PLAMEN se širi nacionalnim parkom, POŽAR SE UDVOSTRUČIO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

opasno!

DŽINOVSKIM SEKVOJAMA PRETI UNIŠTENJE? Veliki PLAMEN se širi nacionalnim parkom, POŽAR SE UDVOSTRUČIO!

Mariposa Grove zauzima istorijsko mesto u američkoj istoriji kao prvo prirodno područje koje je zaštićeno zakonom savezne vlade

Objavljeno:

Džinovske sekvoje su u opasnosti jer se plamen širi nacionalnim parkom Josemiti.

Požar u Kaliforniji preti džinovskim sekvojama koje rastu u nacionalnom Josemiti parku. Požar Vošburn udvostručio se u poslednja 24 sata, spalivši 1.591 jutara zemlje. Vatrogasci rade na teško pristupačnom terenu kako bi zaštitili jednu od najvećih i najstarijih šuma na svetu. Stanovnici koji žive u blizini i kamperi su evakusani, a gusti dim se nadvio nad nacionalnim parkom.

Požar je počeo 7. jula i širi se ka oko najmanje 500 džinovskih sekvoja u Mariposa šumi. Ugrožena je i čuvena sekvoja Džin Grizli za koju se smatra da je stara oko 3.000 godina. Za sada nijedna sekvoja nije uništena u požaru.

Požar
foto: Profimedia

Iz vatrogasne stanice Josemiti saopštili su da "proaktivno štite" šumu postavljanjem sistema prskalica za povećanje vlažnosti oko drveća i uklanjanjem goriva.

Požar Višburn je do sada primorao oko 1.600 ljudi da se evakuišu iz te oblasti, kao i stanovnike zajednice Vavona koji žive u nacionalnom parku. Uzrok požara se još istražuje. Iz vatrogasne službe kažu da tople i jako suve vremenske prilike otežavaju gašenje požara. Džinovske sekvoje su jedna od najvećih vrsta drveća na svetu. Najviša izmerena sekvoja ima 83 metara i ima više od 11 metara u prečniku. Mogu da žive i do 3.000 godina, pa spadaju i u najdugovečnije vrste na Zemlji.

1 / 5 Foto: Profimedia

Bonus video:

04:47

TRAGEDIJA ZA TRAGEDIJOM Kako stati na put crnoj statistici poginulih na putevima STRUČNJAK OBJASNIO KAKVE KAZNE TREBA DA SE UVEDU

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.