DOLAR STAGNIRA, CENE NAFTE PALE: Evo kakva je situacija na tržištu danas!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAFTA

DOLAR STAGNIRA, CENE NAFTE PALE: Evo kakva je situacija na tržištu danas!

Tržište pokušava da se oporavi, iako se na ekonomskom planu ništa nije promenilo

Objavljeno:

Na azijskim berzama danas su cene akcija porasle drugi dan zaredom, prateći tako jučerašnji rast na Volstritu, dok je kurs evra prema dolaru pao na novi najniži nivo u poslednjih 20 godina. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući japanske akcije, porastao je za 0,8 odsto oko 19 časova.

Istovremeno, na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao za 0,6 odsto, dok su cene akcija u Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 odsto. Japanski Nikkei je jutros porastao za više od 1 odsto, ali je izgubio deo tog dobitka nakon vesti da je bivši premijer Šinzo Abe teško ranjen u pucnjavi.

Abe je bio poznat po svojoj izuzetno ekonomskoj politici podrške i bio je na čelu vlade duže od bilo kog premijera u istoriji Japana, a i danas je visoko pozicioniran u Liberalno-demokratskoj partiji.

Ostale azijske berze su pod uticajem jučerašnjeg rasta cena akcija na Volstritu. Dov Jones je ojačao 1,12 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,50, a Nasdak 2,28 odsto. Nakon što je S&P 500 zabeležio najveći pad od 1970. godine u prvoj polovini godine, indeks je porastao u prva četiri radna dana jula.

Tržište pokušava da se oporavi, iako se na ekonomskom planu ništa nije promenilo – inflacija je i dalje visoka, Rusija i dalje napada Ukrajinu, a američka centralna banka najavljuje dalje povećanje kamatnih stopa.

Zapisnik sa nedavnog sastanka Fed-a, objavljen u sredu, pokazao je da se čelnici centralnih banaka slažu da bi ključne kamatne stope trebalo da budu povećane za 0,50 ili 0,75 procentnih poena na julskom sastanku, s obzirom na to da se inflacija u SAD kreće ka najvišim nivoima u više od 40 godina, iznad 8,5 odsto.

Inflacija
foto: Profimedia

Niz najnovijih podataka pokazuje da se rast privrede usporava, pa se na tržištima najviše raspravlja o tome da li će Fed uspeti da 'meko' prizemlji privredu ili joj preti recesija.

Investitore je juče donekle ohrabrio guverner FED-a Kristofer Voler, koji je rekao da su strahovi od recesije preuveličani, dok je Džejms Bulard, predsednik ogranka Feda u St. Louis, rekao je da očekuje 'meko' sletanje privrede.

U petak će se investitori fokusirati na izveštaj o zapošljavanju u SAD, iz kojeg će se moći videti kakva je situacija na tržištu rada i da li inflatorni pritisci popuštaju. Analitičari u anketi Rojtersa procenjuju da je u junu broj zaposlenih porastao za 268.000, dok je mesec ranije porastao za 390.000.

Dolar stagnira, cene nafte padaju A na tržištu valuta, vrednost dolara u odnosu na korpu valuta stagnira na najvišem nivou u poslednjih 20 godina. Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, iznosi oko 106,82 poena, dok je juče u ovo vreme iznosio 106,87 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti je skliznuo sa jučerašnjih 135,75 na 135,35 jena. Međutim, američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,0145 dolara, najniži nivo od kraja 2002. godine, dok je juče u ovo vreme iznosila 1,0205 dolara.

1 / 8 Foto: Profimedia

Pritisak na evro rezultat je rekordno visoke inflacije i usporavanja rasta privrede evrozone, što, kažu analitičari, vodi u recesiju. Tim pre što Evropska centralna banka (ECB) mora da podigne kamatne stope kako bi pokušala da suzbije inflaciju, što je i najavila.

Cene nafte su, s druge strane, izgubile deo jučerašnjeg rasta. Barel je na londonskom tržištu pojeftinio za 0,37 odsto, na 104,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 0,42 odsto, na 102,30 dolara.

Bonus video:

19:20

LALIĆEVO PRIZNANJE OTVARA NOVU DIMENZIJU U ČITAVOM PROCESU Nedić: Verovatno je izneo nove detalje, time je OPTUŽNICA ZAKUCANA

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.