OGLASILA SE ELIZABET BORN: "Zemlja mora da se pripremi na manjak ruskog gasa"
Foto: Profimedia

izjasnila se

OGLASILA SE ELIZABET BORN: "Zemlja mora da se pripremi na manjak ruskog gasa"

Bornova je ukazala da su francuski političari zaboravili na vrlinu kompromisa i poručila da se "rečima mora vratiti značenje"

Objavljeno:

U prvom obraćanju poslanicima u parlamentu Francuske premijerka Elizabet Born rekla je danas da se zemlja mora pripremiti za manjak ruskog gasa.

Bornova je ukazala da su francuski političari zaboravili na vrlinu kompromisa i poručila da se "rečima mora vratiti značenje".

Suočena sa glasnim negodovanjima poslanika sa njene leve i desne strane ona je upozorila opozicione stranke da "nered i nestabilnost nisu opcija", prenosi portal Frans 24.

Elizabet Born
foto: Profimedia

Nakon što je Makronova politička opcija izgubila apsolutnu parlamentarnu većinu posle junskih izbora, Born je kao predsednica manjinske vlade poručila da narod Francuske traži od svojih političara da stvari rade drugačije i istakla da vlada koju vode ona i Makron odgovara na te zahteve Francuza.

Današnje izlaganje premijerke naziva se Opšta politička deklaracija i predstavlja tradicionalni politički čin i pravilo prema kojem se novi premijer obraća novom sazivu parlamenta u kojem se potom detaljno analiziraju pozicija i planovi premijera.

Kada je reč o Makronovim prioritetima u drugom mandatu jedna od najznačajnijih najava bila je da će Francuska u potpunosti nacionalizovati dugovima opterećeno elektroenergetsko preduzeće EDF, u kojem država poseduje 84 odsto vlasništva.

EDF upravlja mrežom nuklearnih reaktora koji su već izvesno vreme izloženi brojnim tehničkim problemima.

Born je danas obećala radikalnu akciju u procesu prelaska na tzv. zelenu ekonomiju, uz ocenu da je puna zaposlenost "na dohvat ruke", ali je istovremeno i upozorila da Francuska mora da uravnoteži javnu potrošnju, jer je javni dug značajno narastao tokom pandemije korona virusa.

Nova francuska premijerka je priznala da sporni Makronovi planovi za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine "nisu uklesani u kamen", ali je i ocenila da su ipak "neophodni".

Bez formalnih saveznika u nacionalnoj skupštini koja broji 577 poslaničkih mesta, Elizabet Born je odlučila danas da nakon predstavljanja svoje Opšte političke deklaracije ne pozove poslanike da glasaju o poverenju njenoj politici, što su skoro svi premijeri u istoriji Pete Republike učinili nakon svojih prvih ekspozea pre poslanicima donjeg doma parlamenta.

"Glasanja o poverenju je bilo previše rizično za E. Born, koja bi bila prinuđena da se povuče u slučaju da joj se izglasa nepoverenje. Donela je pravu odluku, ali zapravo nije ni imala izbor", objasnio je Bruno Kotr, istraživač u institutu za političke studije CEVIPOF na pariskom Fakultet političkih nauka.

Očekuje se da neposredni prioriteti nove premijerke budu zakoni sa širokom podrškom, kao što je predlog zakona za pomoć porodicama sa niskim primanjima kako bi mogle da se izbore sa krizom i porastom troškova života, a drugi za dodatno angažovanje državnih sredstava za poboljšanje zdravstvene zaštite.

Nakon rekonstrukcije kabineta Makron je uspeo da zadrži većinu najviših rukovodilaca na položajima koje su i ranije zauzimali, ali nije uspeo da u svoje redove privuče ugledne političare već je na političku pozornicu izveo nova, mlađa lica sa malo političkog iskustva uz rižik da li će uspeti da se snađu u francuskom političkom vrtlogu.

Istovremenu, u javnosti se šire glasine da je Makron "pregoreo", piše ugledni nedeljnik Poan i navodi iz svojih izvora da predsednik spava svega nekoliko sati i često u ranim jutarnjim satima šalje poruke ministrima.

Desničarski Poan ocenjuje da je Makron izgubio "energiju, živce i lucidnost", dok je levicarski Observater objavio da Makron pati od "fizicke iscrpljenosti".

"Emanuel Makron više nije privlačan", ocenio je ugledni desničarski političar, republikanac veteran Bruno Retajo u intervjuu za TV kanal CnJUZ.

(Espreso / Agencije / Frans 24)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.