OVO JE NAJVEĆA AJKULA KOJA JE IKADA POSTOJALA! Monstrum je bio dugačak 18 metara, ali to nije najgore u celoj priči
Foto: Printscreen/Youtube/BBC Earth

UŽAS

OVO JE NAJVEĆA AJKULA KOJA JE IKADA POSTOJALA! Monstrum je bio dugačak 18 metara, ali to nije najgore u celoj priči

Ova najveća ajkula koja je ikada živela na Zemlji, bila je dugačka od 14 do 18 metara

Objavljeno:

Megalodon je bila džinovska praistorijska ajkula iz perioda od pre oko 25 miliona do 1.5 miliona godina. Smatra se jednim od najvećih predatora koji je ikada postojao u moru, na kopnu i u vazduhu.

Ova najveća ajkula koja je ikada živela na Zemlji, bila je dugačka od 14 do 18 metara, ali u horor filmovima je često preuveličavaju prikazujući je samo malo manjom od Plavog kita. Težina magalodona je bila i do 23 tone. Ova ajkula je živela u svim morima. Pretpostavljalo se da je pripadala rodu Velikih belih ajkula, ali je posle ustanovljeno da nije u srodstvu sa velikom belom ajkulom te da pripada izumrlom rodu.

Najkrupnije fosilne ostatke megalodona pronašao je paleontolog Kliford Džeremaja 2002. godine. Rekonstrukcijom je utvrđena najveća naučno dokazana veličina Megalodona, koji je u dužinu merio 16,5 metara. Dodatna merenja sproveli su i drugi naučnici, među kojima je bio i japanski profesor Kenšu Šimada sa univerziteta DePaul University, koji smatra da je megalodon možda mogao da naraste i do 18,8 metara.

Ajkula, More, Okean
foto: Profimedia

Najveća moguća težina megalodona procenjena je na oko 48-53 tone. Hipotetičke veličine od 20 ili više metara - većina paleontologa smatra naučno neutemeljenim, s obzirom na nedostatak dokaza koji bi to potvrdili. Pošto nema kompletnog skeleta megalodona, ove brojke su zasnovane na veličini zuba životinje, koji dosežu dužinu od 18 centimetara. U stvari, reč megalodon i znači 'veliki zub'.

Kako naučnici tvrde, megalodon je izumro pre 2,6 miliona godina, kada je planeta ušla u fazu globalnog hlađenja. Ne zna se tačno kada je poslednji megalodon umro, ali novi dokazi sugerišu da je to bilo pre najmanje 3,6 miliona godina.

Naučnici smatraju da je do trećine svih velikih morskih životinja, uključujući 43% kornjača i 35% morskih ptica, izumrlo kako su se temperature hladile i broj organizama u osnovi lanca ishrane opao, što je imalo efekat i na predatore na vrhu lanca.

Današnji "Carcharodon carcharias" ili velika bela ajkula, jedina je živa vrsta ovoga roda, a može da naraste maksimalno 792 cm (mužjak 600 cm) i smatra se za najopasniju vrstu. Kod većine vrsta ajkula, ženke su veće od mužjaka.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.