PARALIZOVAN ČOVEK PO PRVI PUT TOKOM 30 GODINA SAM SEBE NAHRANIO: Razvijena neverovatna INOVACIJA! (VIDEO)
Robot, Foto: Printscreen/Youtube/ Personal Robotics Lab

vau!

PARALIZOVAN ČOVEK PO PRVI PUT TOKOM 30 GODINA SAM SEBE NAHRANIO: Razvijena neverovatna INOVACIJA! (VIDEO)

Tehnologija je spremna da pomogne onima koji su paralizovani, kao i pacijentima sa drugim neurološkim poremećajima

Objavljeno: 14:36h

Delimično paralizovan čovek je nedavno mogao da se hrani zahvaljujući korišćenju specijalizovanih robotskih ruku povezanih sa njegovim mozgom preko interfejsa mozak-mašina.

Istraživači iz Laboratorije za primenjenu fiziku Džonsa Hopkinsa razvili su sistem sa dve ruke koji je omogućio čoveku, koji nije mogao da koristi svoje prste 30 godina, da koristi pribor za rezanje i prinošenje hrane ustima, navodi britanski list The Independent. .

„Iako su naši rezultati preliminarni, uzbuđeni smo što korisnicima sa ograničenim mogućnostima dajemo istinski osećaj kontrole nad sve inteligentnijim pomoćnim mašinama“, rekao je za Independent dr Frančesko Tenore, viši menadžer projekta u APL-ovom odeljenju za istraživanje i istraživački razvoj.

Razvoj je deo dostignuća u interfejsima između mozga i računara, kažu istraživači.

Tehnologija je spremna da pomogne onima koji su paralizovani, kao i pacijentima sa drugim neurološkim poremećajima, navodi agencija.

„Ovo istraživanje je odličan primer ove filozofije gde smo znali da imamo sve alate da pokažemo ovu složenu bimanualnu aktivnost svakodnevnog života koju ljudi bez invaliditeta uzimaju zdravo za gotovo“, rekao je Tenore za Independent.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/WU HONG

„Mnogi izazovi su još uvek pred nama, uključujući poboljšano izvršenje zadataka, u pogledu tačnosti i vremena, kao i kontrolu zatvorene petlje bez stalne potrebe za vizuelnim povratnim informacijama“, rekao je on.

Bonus video:

02:47

SILVANIN NAJVEĆI HIT BIO NAMENJEN ZORICI MARKOVIĆ! Isplivali NEPOZNATI DETALJI odnosa Tome Zdravkovića i Zorice, JAVNOST U ŠOKU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.