GEOMAGNETNA OLUJA (G1) POGODILA ZEMLJU: Pogledajte samo ŠTA SE ODIGRALO, a verovatno POJMA NISTE IMALI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

g1

GEOMAGNETNA OLUJA (G1) POGODILA ZEMLJU: Pogledajte samo ŠTA SE ODIGRALO, a verovatno POJMA NISTE IMALI!

G5-klasa je najviša klasifikacija geomagnetne oluje koju smo do sada imali

Objavljeno: 16:47h

Geomagnetna oluja klase G1 pogodila je Zemlju prošle subote, izazvavši sjajne aurore iznad Kanade, objavio je Njuzvik.

Jedini problem je što niko nije video ovu oluju dok nije bilo prilično kasno. Solarni naučnici su posmatrali nebo sa iščekivanjem solarne aktivnosti nakon što je sunčeva pega ranije prošle nedelje enormno porasla, a zatim je na površini Sunca primećeno ogromno izbacivanje koronalne mase (CME).

Zbog ovog drugog se očekivala velika solarna oluja, ali naučnici nisu bili baš sigurni da li se kreće ka Zemlji. Posle dugog dvodnevnog čekanja, nije primećena nikakva zabrinjavajuća geomagnetna aktivnost, a solarni naučnici su možda odahnuli.

Ali nedavni izveštaj je pokazao da čak i nakon tako pažljivog posmatranja sunčeve površine, naše Sunce je puno iznenađenja i, s vremena na vreme, baci nam zakrivljenu loptu.

1 / 5 Foto: Kineski radio Interancional

Koliko je bila opasna geomagnetna oluja?

Prema izveštaju Njuzvik-a, geomagnetnu oluju je predvideo Centar za predviđanje vremena u svemiru (SVPC) Nacionalne uprave za okeane i atmosferu 25. juna uveče.

Agencija za predviđanje kosmičkog vremena je takođe saopštila da će oluja trajati tokom noći i u jutro. SVPC je predvideo da geomagnetna oluja bude G1-klase, najniže klasifikacije u smislu snage i uticaja oluje.

G5-klasa je najviša klasifikacija geomagnetne oluje koju smo do sada imali. Geomagnetna oluja klase G1 nosi rizike kao što su uticaj na satelitske operacije i fluktuacije električne mreže. Međutim, zbog relativno slabijeg intenziteta nevremena, manji je i uticaj rizika.

Prenosi energije tokom takvih događaja takođe proizvode neke prelepe aurore koje su vidljive na noćnom nebu, a astronomi su za Njuzvik rekli da su primetili aurore u Kalgariju, Alberta.

Šta je izazvalo geomagnetnu oluju?

Iako je geomagnetna oluja napravila malu razliku osim svetlucavog prirodnog svetla, ona je takođe podstakla astronome da traže kroz njihove podatke šta bi moglo da objasni kako su propustili da primete takav događaj ranije.

U početku su naučnici tražili pojave CME-a koje su možda ostale neprimećene. Međutim, dalje analize su pokazale da je geomagnetna oluja izazvana retkim i teže uočljivim fenomenom koji se zove korotirajući region interakcije (CIR) Sunca.

Prema Spaceveather.com, CIR je prelazna zona između sporih i brzih tokova solarnog vetra. Ove zone takođe mogu izazvati nagomilavanje plazme koje imaju intenzitet CME, ali nisu praćene formiranjem sunčeve pege. Pošto predviđanja vremena u svemiru uglavnom gledaju na sunčeve pege, ova geomagnetna oluja je propuštena do kasno i pogodila je Zemlju brzinom od 2,52 miliona km na sat.

Ovo je manje-više u regionu kako CIR pogađaju, navodi Live Science u svom izveštaju. Incident pojačava potrebu da se naše Sunce i dalje posmatra koristeći različite tehnike, posebno kada prolazi kroz aktivnu fazu svog solarnog ciklusa, jer bi događaj sličan Karingtonu danas mogao biti zaista razoran.

(Espreso / interestingengineering)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.