SZO UPOZORAVA EVROPU: Tokom leta nam PRETI rizik od ovoga, PAZITE SE!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

OPREZNO

SZO UPOZORAVA EVROPU: Tokom leta nam PRETI rizik od ovoga, PAZITE SE!

Nakon što su zemlje širom Evrope ukinule mere koje su bile na snazi, virus će cirkulisati na višim nivoima ovog leta, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje "visoke nivoe" kovida 19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.

Nakon što su zemlje širom Evrope ukinule mere koje su bile na snazi, virus će cirkulisati na višim nivoima ovog leta, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Kluge je poručio da virus neće nestati zato što su zemlje prestale da ga nadziru, da nastavlja da inficira, da se menja i da i dalje ubija.

Podstaknuti podvarijanti omikron soja BA.5, broj slučajeva zaraze u oko pedeset zemalja koje obuhvata SZO Evropa dostigao je ove nedelje blizu 500.000 novozaraženih dnevno, dok je to bilo oko 150.000 dnevno krajem maja, navode podaci svetske organizacije.

Pošto je registrovano između 4.000 i 5.000 smrtnih slučajeva od kovida dnevno tokom dobrog dela zime, broj umrlih sada ostaje na niskom nivou od 500, nivou od leta 2020.

Gotovo sve evropske zemlje beleže veliki porast broja slučajeva, a po broju novih slučajeva vode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar Nemačka i Austrija.

1 / 7 Foto: Kineski radio internacional

"Nadamo se da opsežni programi vakcinacije, koje je većina zemalja imala, kao i prethodne infekcije, znače da ćemo izbeći najteže posledice koje smo imali najranije u pandemiji", rekao je Kluge.

On je istakao međutim da se ipak preporučuje ljudima da se ne pomeraju.

SZO poziva Evropljane da nastave da se izoluju u slučaju respiratornih simptoma, da provere da im je vakcina ažurirana i da nose masku na mestima sa puno ljudi.

"Treba da nastavimo da pratimo virus, jer ne raditi to nas čini sve slepljim prema načinu prenosa i njegovom razvoju", rekao je Kluge.

On je takođe pozvao evropske zemlje da povećaju nivo vakcinacije.

"Visok imunitet u stanovništvu i izbor da se smanji rizik za starije osobe će biti ključni da spreče dodatni mortalitet ovog leta", rekao je on.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.