Kina želi da jača saradnju sa članovima ŠOS-a u izgradnji zajednice zajedničke budućnosti
Foto: Kineski radio internacional

ŠANGAJSKI DUH

Kina želi da jača saradnju sa članovima ŠOS-a u izgradnji zajednice zajedničke budućnosti

Zahvaljujući Povelji i Sporazumu ŠOS-a, Šangajska organizacija za saradnju je unapređivala regionalnu saradnju

Objavljeno:

Kina želi da jača saradnju sa zemljama članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u ostvarenju “šangajskog duha” i u izgradnji zajednice zajedničke budućnosti, izjavio je juče kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je ovo rekao u govoru na sastanku ŠOS-a putem video veze, povodom 20. godišnjice potpisivanja Povelje organizacije i 15. godišnjice potpisivanja Sporazuma o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji, prenosi Kineski radio internacional.

Vang je naveo da se u Povelji ŠOS-a jasno određeni ciljevi i misije za napredak regionalnog mira i razvoja, takođe se navode važni principi međusobnog poverenja i stalnih konsultacija. Povelja ŠOS-a predstavlja zvanični ulazak te Organizacije na međunarodnu scenu, kao nove progresivne snage.

Dokument je takođe dodao pozitivnu energiju za razvoj međunarodnog poretka na pravednom i racionalnom putu, rekao je Vang.

U Sporazumu ŠOS-a se zahteva da sve zemlje članice treba da međusobno poštuju put razvoja bez svrstavanja i konfrontacije. Sporazum je obogatio značaj “šangajskog duha”.

Zahvaljujući Povelji i Sporazumu ŠOS-a, Šangajska organizacija za saradnju je unapređivala regionalnu saradnju, i dala važan doprinos uspostavljanju međunarodnih odnosa novog tipa i izgradnji zajednice zajedničke budućnosti.

“Kina želi da jača saradnju sa zemljama članica ŠOS-a, da ostvaruje 'šangajski duh', i da unapređuje izgradnju zajednice zajedničke budućnosti,” rekao je Vang.

Vang je takođe pozvao članice ŠOS-a da jačaju solidarnost i koordinaciju, zajedno rešavaju rizike i izazove, povećaju obostrano korisnu saradnju, kao i da poboljšaju globalno upravljanje.

(Espreso / Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.