KAKVA JE TRENUTNO SITUACIJU U EVROPI? Švajcarci se spremaju za NESTAŠICU, u ovoj ZEMLJI usporila INFLACIJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ekonomska kriza

KAKVA JE TRENUTNO SITUACIJU U EVROPI? Švajcarci se spremaju za NESTAŠICU, u ovoj ZEMLJI usporila INFLACIJA!

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su da će inflacija u junu dalje ubrzati na 8,8 odsto

Objavljeno: 12:39h

Nemačka inflacija je u junu 2022. neočekivano opala na 8,2 odsto međugodišnje sa 8,7 odsto u maju, prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena EU (HICP), pokazuju podaci nemačkog zavoda za statistiku, Destatisa.

Prema nemačkim nacionalnim standardima, potrošačke cene robe i usluga su u junu u proseku bile veće za 7,6 odsto nego godinu dana ranije, u odnosu na 7,9 odsto u maju, prenosi portal Politiko.

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su da će inflacija u junu dalje ubrzati na 8,8 odsto.

Smanjenje nemačke inflacije je, kako se ocenjuje, rezultat poreskih olakšica na gas, drastično sniženih cena javnog prevoza i nešto nižih cena nafte nego prethodnih meseci.

Ovi pokazatelji će biti dobrodošla vest za Evropsku centralnu banku (ECB) u njenoj borbi protiv rasta cena.

Istovremeno, švajcarska vlada sprovodi pripreme za moguću nestašicu gasa i izradila je plan za slučaj da nema dovoljno gasa za pokrivanje potreba. Ukoliko apeli na štednju i prelazak na postrojenja na naftu ne budu bili dovoljni, prema planu vlade, biće racionalizovana potrošnja gasa.

Domaćinstva i socijalne službe bi, u prvoj fazi, dobijali gas bez ograničenja. Međutim, ostali potrošači bi bili suočeni sa unapred određenim kontingentima za gas.

Švajcarska nema sopstvena skladišta za gas i u potpunosti je zavisna od uvoza. Do tri četvrtine isporuka gasa dolazi iz Nemačke, pa bi Švajcarska, u slučaju nestašice gasa u Nemačkoj, bila automatski pogođena.

Britanska privreda je porasla u prva tri meseca 2022. godine za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, prema današnjim konačnim statističkim podacima.

1 / 4 Foto: Profimedia

Time je potvrđena ranija preliminarna procena Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS), prenosi Rojters, napominjući međutim da će se tek manifestovati posledice rasta inflacije koja sada preti da izazove recesiju u toj zemlji.

Osim toga, dostupan je podatak da je pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzao u maju - na 4,3 posto na godišnjem nivou, sa 2,8 procenata u aprilu. O tome je danas izvestilo rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.