FATALNA ODLUKA AUSTRIJE? Nehamer OTKRIO da li će Beč pristupiti NATO!
Karl Nehamer, Foto: Profimedia

OTKRIVENO

FATALNA ODLUKA AUSTRIJE? Nehamer OTKRIO da li će Beč pristupiti NATO!

Generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic ocenio je pogrešnim i fatalnim signalom učešće Nehamera na Samitu NATO

Objavljeno:

Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio je da postoji novi kvalitet saradnje neutralnih i nesvrstanih država kao što je Austrija sa NATO, ali i da članstvo Beča u zapadnoj vojnoj alijansi nije opcija i da se o tome ne razmišlja.

Austrija jeste i ostaje neutralna, ali i poudzan partner po pitanju bezbednosne politike, poručio je Nehamer koji prisustvuje Samitu NATO u Madridu.

On je podsetio da je Austrija već sada sa oko 400 vojnika aktivna u mirovnim misijama EU, kao i sa 300 u misijama NATO i 200 u misijama EU.

Austrija, prema njegovim rečima, može kao neutralna zemlja da pokaže solidarnost i nastupa kao posrednik.

To što je dobio poziv od španskog kolege Pedra Sančesa da prisustvuje "evroatlantskoj večeri", koji su, pored predstavnika NATO država, prisustvovale i nesvrstane članice EU, ocenio je novim kvalitetom u odnosima i, kako je kazao, možda i prekretnicom u saradnji.

Ukazao je da je to verovatno posledica rata u Ukrajini.

- Saradnja NATO i EU je važan sastavni deo odbrambene i bezbednosne politike - istakao je Nehamer.

1 / 6 Foto: Profimedia

Generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO) Mihael Šnedlic ocenio je pogrešnim i fatalnim signalom učešće Nehamera na Samitu NATO.

- Nehamer ponovo nanosi štetu našem statusu kao neutralne zemlje. "N" u nazivu NATO definitivno ne stoji za trajnu neutralnost - naglasio je on.

Inače, Nehamer je na marginama Samita NATO imao sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Taj sastanak Nehamer je okarakterisao kao "početak relaksiranijih odnosa" sa Turskom.

Između Beča i Ankare u prošlosti postojale su tenzije, zbog kojih je Turska čak i blokirala vojnu saradnju Austrije sa NATO u okviru Partnerstva za mir.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.