TEŽAK UDARAC ZA BORISA DŽONSONA: Samo mu je JOŠ OVO FALILO!
Boris Džonson, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

JAVLJENO JE

TEŽAK UDARAC ZA BORISA DŽONSONA: Samo mu je JOŠ OVO FALILO!

Na parlamentarnim izborima 2019. Džonson je ubedljivo pobedio, jer je uspeo da zadrži i tradicionalne birače konzervativaca, odnosno imućne i starije, sa uporištem u južnoj Engleskoj

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je težak udarac na dopunskim izborima za dva mesta u parlamentu, na kojima su poraženi kandidati njegove Konzervativne stranke.

Dodatni udarac za Džonsona je današnja ostavka šefa izbornog štaba konzervativaca Olivera Daudena koji je posle poraza u dve izborne jedinice rekao da stranka ne može da nastavi istim putem, kao i poziv bivšeg partijskog lidera Majkla Hauarda da premijer bude smenjen.

Na jučerašnjim izborima za dva mesta, upražnjena posle ostavki konzervativnih poslanika zbog seksualnih skandala, dominirala su pitanja o vođstvu i etici Džonsona, koji je mesecima na udaru zbog prisustvovanja ilegalnim žurkama za vreme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Porazi, jedan u tradicionalnom uporištu konzervativaca na jugu i drugi u industrijskom centru na severu Engleske, ukazuju da se topi široka podrška koju je Džonson imao na poslednjim izborima, 2019. godine, prenela je agencija Rojters na svom sajtu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Konzervativci su u ruralnoj jugozapadnoj Engleskoj izgubili dopunske izbore od kandidata Liberalnih demokrata, dok je vodeća opoziciona Laburistička partija povratila kontrolu nad izbornom jedinicom na severu Engleske.

Na parlamentarnim izborima 2019. Džonson je ubedljivo pobedio, jer je uspeo da zadrži i tradicionalne birače konzervativaca, odnosno imućne i starije, sa uporištem u južnoj Engleskoj, ali i da pridobije nove u siromašnijim, postindustrijskim severnim gradovima. Jučerašnji dopunski izbori za parlament doneli su mu poraz na oba ta fronta.

Iako se na izborima glasalo za lokalne kandidate, glasanje se videlo kao prilika da birači daju sud o premijeru, nekoliko nedelja pošto je 41 odsto konzervativnih poslanika glasao za smenjivanje Džonsona sa čela vlade, navodi Asošiejted pres.

Dopunski izbori su održani u trenutku kada se Velika Britanija suočava sa najvećom krizom troškova života u generaciji, pošto je ruski rat u Ukrajini smanjio zalihe energije i osnovnih prehrambenih proizvoda u vreme velike tražnje.

Džonson, koji je u Ruandi na sastanku zemalja Komonvelta, ne pokazuje nameru da se povuče sa čela vlade, ali priznaje da je njegova stranka zabeležila loše rezultate.

"Neću se pretvarati da su ovo sjajni rezultati. Moramo da slušamo, moramo da učimo. Kada je ljudima teško, oni šalju poruke političarima, a političari moraju da odgovore", rekao je Džonson novinarima u Kigaliju.

Bonus video:

00:54

BORIS DŽONSON IZVIŽDAN NA PROSLAVI KRALJIČINOG JUBILEJA Dramatični trenuci ispred katedrale Svetog Pavla

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.