POSTOJI LI MOGUĆNOST RECESIJE? Oglasio se GLAVNI čovek FED-a
Džerom Pauel, Foto: Profimedia

recesija

POSTOJI LI MOGUĆNOST RECESIJE? Oglasio se GLAVNI čovek FED-a

Niz analitičara već dulje vreme upozorava da zbog brzog i oštro povećanja kamatnih stopa sledi usporavanje rasta privrede pri čemu rastu rizici od recesije

Objavljeno:

Juče je predsednik Feda Džerom Pauel u izveštaju Kongresu kazao da je centralna banka predana tomu da spusti inflaciju na ciljanih 2 odsto i održi snažno tržište rada. No, priznao je i da postoji mogućnost recesije.

“U Fed-u razumemo teškoće koje uzrokuje visoka inflacija. Snažno smo predani smanjenju inflacije i ubrzano radimo na tome”, rekao je šef Fed-a u izjavi za bankovni odbor Senata.

"Imamo i alate koji su nam potrebni i odlučnost koja će biti potrebna da se vrati stabilnost cena u ime američkih porodica i preduzeća, piše See Biz.

Uz izražavanje odlučnosti u pogledu inflacije, Powell je rekao da su privredni uslovi uopšteno povoljni, sa jakim tržištem rada i stalno visokom potražnjom.

No, senatorka Elizabet Voren, D-Mass., upozorila je Powella da bi nastavak povećanja kamatnih stopa moglo "okrenuti ovu ekonomiju u recesiju" bez zaustavljanja inflacije.

Elizabet Voren
foto: Profimedia

"Znate što je gore od visoke inflacije i niske nezaposlenosti visoka inflacija i recesija s milionima ljudi bez posla, i nadam se da ćete to još jednom razmisliti pre nego što oterate privredu s ivice", rekla je.

Iako je Pauel rekao da veruje da je privreda sada snažna, priznao je da bi se mogla dogoditi recesija.

“To je svakako mogućnost”, rekao je. “To uopšte nije naš nameravani ishod, ali svakako je mogućnost, a iskreno, događaji u poslednjih nekoliko meseci širom sveta otežali su nam postizanje onoga što želimo, a to je inflacija od 2 odsto i još uvek jako tržište rada."

Niz analitičara već dulje vreme upozorava da zbog brzog i oštro povećanja kamatnih stopa sledi usporavanje rasta privrede pri čemu rastu rizici od recesije.

1 / 9 Foto: Profimedia

I to ne samo recesije u američkom, nego i svetskoj privredi jer i u mnogim drugim zemljama centralne banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Bonus video:

29:19

KINA IMA RAZUMEVANJA ZA RUSIJU I ZNA O PRITISKU NATO Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu OVO JE SLEDEĆI KORAK KINEZA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.