RASTU TENZIJE UOČI SASTANKA U BRISELU: Nehamer ZAGRMEO, za ovo će se zalagati AUSTRIJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

eu

RASTU TENZIJE UOČI SASTANKA U BRISELU: Nehamer ZAGRMEO, za ovo će se zalagati AUSTRIJA!

Nehamer je kazao da zbog istorijske veze i brojne dijaspore, Austrija ima posebnu odgovornost za Zapadni Balkan

Objavljeno:

Austrijski kancelar Karl Nehamer, uoči današnjeg Samita EU, poručio je da pristupni uslovi za Ukrajinu moraju važiti i za zemlje Zapadnog Balkana.

U obraćanju poslanicima austrijskog parlamenta, on je najavio da će se Austrija na nivou EU upravo za to zalagati.

Nehamer i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler podvukli su da status kandidata za Ukrajinu ne može da se poistoveti sa pregovorima o članstvu u EU.

Nehamer je kazao da se, davanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uvodi novi postupak u EU, u kojem se još pre ispunjavanja kriterijuma Unije dobija status kandidata. "To mora važiti i za druge zemlje kandidate na Zapadnom Balkanu, posebno za BiH", istakao je on.

Naveo je da su neophodni i " jasni signali " za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Nehamer je kazao da zbog istorijske veze i brojne dijaspore, Austrija ima posebnu odgovornost za Zapadni Balkan. "Nije razumljivo da se BiH ne daje status kandidata", rekla je Edštadler.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) naglasila je da podržava napore kancelara da sve zemlje treba da budu ravnopravno tretirane u procesu pristupanja EU.

1 / 5 Foto: Profimedia

Poslanik Alojz Šteger rekao je da agresija Rusije ubrzava pristupnu perspektivu Ukrajine, ali da to ne sme voditi ka stvaranju razdora u Evropi. I Jakob Švarc iz stranke Zelenih pozdravio je davanje statusa kandidata Ukrajini.

Na drugoj strani, poslanica Slobodarske partije Austrije (FPO) Petra Šteger ocenila je da je postupanje EU "preokretanje kriterijuma" i da je to neodgovorno prilagođavanje pravila EU.

Kazala je da postupak ne odgovara Kopenhaškim kriterijumima, i da Ukrajina pristupne uslove narednih godina ne može da ispuni.

Bonus video:

00:31

STRAVIČNA SCENA! Plivačica OSTALA BEZ SVESTI, završila na dnu bazena, SPASIOCI NISU REAGOVALI!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.