POŽAR PRED SAMIT: Izgorela policijska vozila
ilustracija, Foto: Profimedia

haos

POŽAR PRED SAMIT: Izgorela policijska vozila

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) u ponedeljak je rekla da ne vidi nikakvu konkretnu bezbednosnu pretnju

Objavljeno:

U Minhenu je izgorelo osam policijskih vozila, nekoliko dana uoči samita G7 u Bavarskoj.

Istraga pretpostavlja da je požar podmetnut.

Vozila interventne policije bila su sva u sredu ujutro parkirana ispred minhenskog hotela u kojem su smešteni policajci zaduženi za obezbeđenje samita, potvrdio je za dpa portparol minhenske policije.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) u ponedeljak je rekla da ne vidi nikakvu konkretnu bezbednosnu pretnju. Franc Hazlbek (Franz Haslbeck) iz protestnog udruženja "Stop G7 Elmau," nazvanog po bavarskom dvorcu Elmau u kojem će biti samit, jasno se ogradio od podmetanja požara.

Nemačka policija
foto: Profimedia

Siguran je, rekao je, da nijedna od organizacija okupljenih u njegovom udruženju nije umešana. Hazlbek je naglasio da se "Stop G7 Elmau" zalaže za mirne proteste. Policija je ubrzo pošto se saznalo za podmetanje požara i helikopterima krenula u potragu za mogućim počiniocima, ali za sada bez uspeha, rekao je portparol. Istraženi su i ostaci potpuno izgorelih vozila. Službenici su štetu procenili na šestocifreni broj u evrima. U izgredu nije bilo povređenih.

To nije prvi incident povezan sa sastankom u dvorcu Elmau, koji počinje u nedelju i zbog kojeg su već uvedene najviše bezbednosne mere. U utorak se saznalo da je neko petljao sa strujnim razvodnim kutijama unutar zone povećanog stepena bezbednosti oko mesta samita. Tu su i grafiti sa natpisima poput "Odložiti G7" ili "No G7." Policija sumnja da su ta krivična dela politički motivisana.

Uz to, u javnost su procureli i tajni policijski dokumenti iz vremena samita G7 2015. godine, koji je takođe održan u dvorcu Elmau. Ministarka Fezer na to je reagovala opušteno, navodeći da to ne utiče na sadašnje planove obezbeđenja samita. Ipak, rekla je da aktivnosti pre očekuje od krajnje levice, ali da nisu isključene ni iz antivakserskih krugova i u vezi sa ratom u Ukrajini. Samit G7 planiran je od nedelje do utorka u već sada hermetički izolovanom dvorcu Elmau kod Garmiš-Partenkirhena.

Tamo će se, predvođeni nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), sastati šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade.

Bonus video:

00:22

POŽAR U OSNOVNOJ ŠKOLI TOKOM PROSLAVE MATURE Drama u naselju Braće Jerković

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.