OPET PALA KRV IZMEĐU IZRAELACA I PALESTINACA: Dokle?
Palestina, Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

horor

OPET PALA KRV IZMEĐU IZRAELACA I PALESTINACA: Dokle?

Kako je navedeno, žrtva Ali Hasan Harb ubodena je u grudi, a palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) javila je da je imao 27 godina

Objavljeno:

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je jedan Palestinac preminuo od rana zadobijenih kada ga je jedan jevrejski naseljenik napao nožem na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija je rekla da još ne zna ko je napadač.

Kako je navedeno, žrtva Ali Hasan Harb ubodena je u grudi, a palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) javila je da je imao 27 godina.

1 / 4 Foto: Profimedia

Izraelska policija je saopštila da je odgovorila na izveštaje o sukobu između Palestinaca i Izraelaca kraj jevrejskog naselja Ariel na severu Zapadne obale, gde se dogodio napad i da istražuje slučaj. ; Proteklih meseci zabeleženo je pojačano nasilje jevrejskih naseljenika i izraelskih aktivista prema Palestincima, uključujući napad na jedno selo u septembru prošle godine u kome je ranjeno jedno malo palestinsko dete.

Organizacije za ljudska prava kažu da izraelske bezbednosne snage često ne obraćaju pažnju ili intervenišu samo da zaštite jevrejske naseljenike u nasilnim sukobima. Palestinci su ubili izraelskog čuvara na ulazu u naselje Ariel u aprilu za vreme talasa napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika živi u preko 130 jevrejskih naselja širom Zapadne obale. Oko tri miliona Palestinaca živi na toj teritoriji pod izraelskom vojnom upravom.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci žele da to bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Izrael smatra Zapadnu obalu biblijskim i istorijskim središtem jevrejskog naroda. Svaka izraelska vlada, uključujući i aktuelnu, širila je jevrejska naselja.

Palestinci i veći deo međunarodne zajednice smatraju naselja kršenjem međunarodnog prava i preprekom za mir.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.