VLASNIŠTVO JEDVA VEĆE OD PARČETA PICE: Ovaj TROUGAO je jedan od NAJMANJIH parcela, smešten je OVDE! (VIDEO)
Trougao, Foto: Printscreen/Youtube/ Urbanist: Exploring Cities

neverovatno!

VLASNIŠTVO JEDVA VEĆE OD PARČETA PICE: Ovaj TROUGAO je jedan od NAJMANJIH parcela, smešten je OVDE! (VIDEO)

Sa površinom od samo 0,0000797113 hektara, Hesov trougao je jedva veći od velikog komada pice

Objavljeno:

Njujork je pun neobičnih parcela preostalih od raznih građevinskih projekata, ali nijedno nije tako malo i simbolično kao Hesov trougao, privatno vlasništvo jedva veće od parčeta pice.

Priča o Hesovom trouglu počela je 1910. godine kada je grad Njujork nakon velike pravne borbe ušao u posed određenog dela zemljišta, kako bi srušio 253 zgrade, uključujući Voorhis, petospratnu stambenu zgradu u vlasništvu Dejvida Hesa. Biznismen i njegova porodica borili su se protiv ovom odluke, ali su do 1913. iscrpili sve pravne mogućnosti nakon čega su ostali bez svoje zgrade.

Međutim, 1928. godine, dok su proveravali imovinske papire, Hesovi naslednici su otkrili da je grad zanemario mali deo parcele 55 koji im i dalje pripada te su brzo uzeli stvar u svoje ruke. Tako je nastao Hesov trougao, najmanji komad nekretnine u Njujorku.

Sa površinom od samo 0,0000797113 hektara, Hesov trougao je jedva veći od velikog komada pice. Bio bi nevidljiv i golim okom, da nije crno-belog mozaika koji ga krasi, a koji glasi „Imovina imanja Hes“.

Ubrzo nakon toga uprava grada Njujorka je zamolila porodicu Hes da pokloni mali plac društvu, što su oni odbili i odlučili da ga zadrže kao simbol otpora i prkosa.

Godine 1938. Hesov trougao je prodat susednoj prodavnici Village Cigars, za 1.000 dolara. To možda ne zvuči mnogo, ali s obzirom na veličinu parcele i inflaciju, mali komad imovine bi vredeo oko 17.000 dolara u današnjem novcu. To je 68.000 dolara po kvadratnom metru, što zapravo čini Hesov trougao ne samo najmanjim, već i jednim od najskupljih delova privatne imovine u Njujorku.

Neki izvori tvrde da je Hesov trougao i dalje u vlasništvu Village Cigars-a, ali prema Vikipediji, prodat je Univerzitetu Jašiva, koji ga je prodao 70 Christopher Realti Corporation, 1995. Svi vlasnici su odlučili da sačuvaju ikonski mozaik netaknutim.

Bonus video:

01:09

NESREĆA U RUMI: Povređeno dete koje se pelo na vagon trenutno je u bolnici

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.