OVO SE SMATRA NAJTEŽIM ISPITOM NA SVETU: Polažu ga MATURANTI, a od pitanja vam NEĆE BITI DOBRO!
Ilustracija, Foto: Dragan Udovičić

test znanja

OVO SE SMATRA NAJTEŽIM ISPITOM NA SVETU: Polažu ga MATURANTI, a od pitanja vam NEĆE BITI DOBRO!

Obično ga polažu učenici poslednje godine srednje škole, ali je starosna granica ukinuta 2001.

Objavljeno: 10:24h

Svake godine 7. i 8. juna širom Kine milioni dece polažu test koji se smatra najtežim na svetu. Od uspeha koji postignu zavisi im budućnost, a ovo su neka od pitanja.

Nacionalni prijemni ispit za koledž (NCEE), poznatiji kao “gaokao” (高考 - “Ispit za visoko obrazovanje”) je standardizovani prijemni ispit za fakultet koji se održava svake godine širom Kine. Potreban je za upis u skoro sve visokoškolske ustanove na dodiplomskom nivou u toj zemlji. Obično ga polažu učenici poslednje godine srednje škole, ali je starosna granica ukinuta 2001.

“Najteži test na svetu”

Maturanti širom Kine za gaokao se pripremaju faktički čitavog svog života jer je ovaj test poznat i kao jedan od najtežih ispita na čitavom svetu. Oko 10 miliona maturanata polaže ga svake godine, a za upis na najbolje fakultete potrebni su izuzetno visoki rezultati, ponekad i da budete u 2 posto najboljih u čitavoj zemlji.

Ispit traje oko devet sati u periodu od dva dana. Standardni kineski jezik i matematika su obavezni. Kandidati mogu da izaberu jedan strani jezik, a najveći broj se odlučuje za engleski. Što se ostalih pitanja na testu tiče, u većini regiona, maturanti biraju između prirodnih i društvenih nauka (uslovno rečeno, podela nije ista kao na Zapadu). Učenici koji izaberu ove druge dobijaju pitanja iz istorije, političkih nauka i geografije, dok se oni koji se odluče za prirodne nauke testiraju iz fizike, hemije i biologije.

1 / 3 Foto: Dragan Udovičić

Ukoliko ne sakupe dovoljan broj bodova maturanti ne mogu da se upišu na fakutete i, načelno, imaju tri opcije - da pokušaju da polože gaokao sledeće godine, da ne idu na fakultet i zadovolje se nekim slabije plaćenim zanimaljem ili da nastave školovanje u inostranstvu. Ovu poslednju opciju sve češće koriste svi koji to sebi mogu da priušte.

Prvi gaokao održan je 15–17 avgusta 1952. godine kao sistem koji bi omogućio da samo najbolji idu na fakultete i da, nakon toga, do najviših funkcija u društvu kandidati stižu na osnovu zasluga, a ne porodičnih i/ili političkih veza. Od početaka do današnjih dana doživeo je neke promene, ali mu je suština ostala ista - gaokao je test koji određuje budućnost svakog Kineza.

Šta se traži?

A kakva su pitanja na ovom “najtežem testu na svetu”? Najkomplikovanijim se smatraju esejska pitanja na najrazličitije teme. Ocenjivači imaju oko 10 sekundi da prelete preko vešeg eseja i samo se možete nadati da će nešto što napišete privući njihovu pažnju.

Što se ostalih pitanja tiče, evo nekih primera objavljenih na sajtu Biznis insajdera.

(Espreso/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.