ISPRAVKA: Marin le Pen nije pobedila Makrona na izborima
Foto: Profimedia

izbori u francuskoj

ISPRAVKA: Marin le Pen nije pobedila Makrona na izborima

Ispravka

Objavljeno: 14:12h

U tekstu koji je objavio portal Espreso, datuma 16. 06. 2022. godine iznete su netačne tvrdnje da je Marin le Pen pobedila na parlamentarnim izborima protiv Emanuela Makrona.

Napomena: Naslov i netačne tvrdnje su izmenjeni.

U naslovu se navode netačne tvrdnje:

"OGLASILA SE LE PEN NAKON POBEDE NAD MAKRONOM: Evo šta je priznala"

Tekst:

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji''.

- Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje - istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 74 odsto obrađenog glasačkog maetrijala, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona vodi sa 36,17 procenata osvojenih glasova ili 128 mandata u skupštini, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 27,48 odsto glasova ili 51 mandat u parlamentu.

Na trećem mestu je RN Marin Le Pen sa osvojenih 21,46 odsto glasova, odnosno 61 poslaničko mesto.

Četvrti su Republikanci sa 8,03 odsto glasova, odnosno 49 mandata, navodi francusko Ministarstvo.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.