(UŽIVO) 116. DAN RATA: Rat bi mogao da potraje GODINAMA, Medvedev se oglasio o ukrajinskom članstvu u EU
Ilustracija, Foto: Profimedia

IZ ČASA U ČAS

(UŽIVO) 116. DAN RATA: Rat bi mogao da potraje GODINAMA, Medvedev se oglasio o ukrajinskom članstvu u EU

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u Severodonjecku odbili su da se evakuišu

Objavljeno: 23:13h

Danas je 116. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada:

Vođe Azova koji su se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

"Rat u Ukrajini bi mogao da potraje godinama"

Eksplozija u blizini Severodonjecka

Iz časa u čas:

23.00 BRITANIJA ULAZI U RAT SA RUSIJOM?! Načelnik Generalštaba upozorio vojnike: Pripremite se za borbu...

General ser Patrik Sanders, koji je ove nedelje preuzeo celu komandu nad britanskom vojskom, rekao je svojim trupama da se pripreme za bitku. "Mi smo generacija koja mora da pripremi vojsku da se ponovo bori u Evropi", rekao je on, dok ruska invazija na Ukrajinu podriva globalnu stabilnost.

- Ja sam prvi načelnik Generalštaba od 1941. koji je preuzeo komandu nad vojskom u senci kopnenog rata u Evropi koji uključuje veliku kontinentalnu silu. Trajna pretnja iz Rusije pokazuje da smo ušli u novu eru nesigurnosti - rekao je Sanders u snažnoj poruci britanskim trupama.

- Moja je dužnost da našu vojsku učinim što je moguće smrtonosnijom i efikasnijom. Vreme je sada i naša je šansa da to iskoristimo - rekao je Sanders.

19.20 - Ruska muzika zabranjena na javnim mestima u Ukrajini: Nema mesta ni za pisce

18.59 - Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Rusije, oglasio se o mogućem članstvu Ukrajine u EU

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju moguć je tek sredinom veka, a do tog trenutka bi i unija mogla da nestane, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Kako je napisao na svom Telegram kanalu, situacija sa prijemom Ukrajine u Evropsku uniju slična je izgradnji komunizma u SSSR-u, datum sprovođenja ovih planova nije imenovan, ali su dati mnogi neproverljivi apstraktni uslovi, javlja agencija TAS S.

16.50 Hodorkovski, koji Putina poznaje u dušu, kaže da zna koji je njegov sledeći korak: "Odvešće ga u smrt..."

Bivši oligarh Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek Rusije, sada je jedan od njenih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Čovek, koji je stekao veliko bogatstvo na dubioznim privatizacijama i ruskom bezvlašću 90-ih, i dobro poznaje rusku političku elitu, uveren je da je "Putin krenuo putem koji će dovesti do njegove smrti".

- Čak i da pobedi u Ukrajini, on će, zbog problema unutar države, započeti rat sa NATO-om. I na kraju će izgubiti taj rat. Da rat u Ukrajini nije odneo toliko života, rekao bih da sam zapravo prilično srećan jer je Putin krenuo putem koji će ga dovesti do smrti. Ali njegova pobeda ili poraz u Ukrajini sada u potpunosti zavisi od Zapada. Ako Zapad sada ne uspe, mogao bi se suočiti sa vrućom granicom u Evropi dugom 2.500 kilometar - rekao je Hodorkovski u intervjuu za Financial Times dodajući da je promena režima u Rusiji moguća, ali samo silom.

15:51 MAPA Ukrajine: Evo kakvo je stanje na istoku zemlje

AFP je objavio mapu Ukrajine na kojoj se vidi stanje na istoku zemlje gde se trenutno vode borbe između ruske i ukrajinske vojske.

15:38 Lavrov: SAD neće uspeti da oduzmu glas Rusiji

Sjedinjene Američke Države neće moći da oduzmu Rusiji prava na sopstveni glas u međunarodnim poslovima i da je nateraju da se pridržava pravila koja je izmislio Vašington, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal "Rusija 1".

Na pitanje šta SAD pokušavaju da postignu slanjem dodatnih pošiljki naoružanja u Ukrajinu, Lavrov je istakao da je Vašington te ciljeve odavno deklarisao, prenosi agencija TAS S.

15:37 Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka ođeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izveštač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Nraodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gde je poginuo jedan civil.

14:43 Nemačka usvojila hitne mere nakon pada snabdevanja ruskim gasom

Nemačka će usvojiti hitne mere kako bi obezbedila zadovoljenje svojih energetskih potreba nakon pada snabdevanja ruskim gasom, uključujući i povećanju upotrebu uglja, saopštila je vlada u nedelju.

"Da bi se smanjila potrošnja gasa, manje gasa se mora koristiti za proizvodnju električne energije. Umesto toga će morati više da se koriste elektrane na ugalj", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Robert Habek
foto: Profimedia

Robert Habek, ministar za ekonomska pitanja i klimatske akcije, rekao je da je vraćanje elektran na ugalj "bolno, ali da je to čista potreba".

14:30 "Kijev ponovo napadnut iz vazduha"

Kijev je ponovo napadnut iz vazduha, uz zvuke alarma za vazdušni napad i eksplozija koji su odjeknuli ukrajinskom prestonicom.

"Jutros su se čule eksplozije u okrugu Višgorod. PVO je pucala na naprijateljske ciljeve", rekao je u nedelju na svom Telegram kanalu vojni guverner Kijevske oblasti Aleksij Kuleba.

On je rekao da granatiranje nije izazvalo štetu u gradu, ali je zamolio stanovnike Kijeva da nastave da se skrivaju u skloništima.

14:23 "Borci blokirani u fabrici Azot su spremni za pregovore"

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik oglasio se povodom boraca u fabrici Azot u Severodonjecku.

"Militanti blokirani u fabrici Azot u Severodonjecku signaliziraju da su spremni za pregovore", rekao je.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Oni (pregovori) će se nastaviti, ali se uslovi za polaganje oružja za militante očigledno neće poboljšati. Dok su oni okušavali sreću, remeteći sporazume o prekidu vatre, vojna pozadina za njih se samo pogoršavala", napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

13:52 Konašenkov: Ofanziva na Severodonjeck odvija se uspešno

Rusija je danas saopštila da se njena ofanziva na Severodonjeck na istoku Ukrajine odvija uspešno nakon što je preuzela kontrolu nad periferijom tog grada.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekeo je da su ruske snage zauzele naselje Metolkine, na istočnoj periferiji grada.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da napadaju vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine", istakao je i dodao da su krstareće rakete dugog dometa Kalibar pogodile komandni centar u Dnjepropetrovskoj oblasti, usmrtivši ukrajinske generale i oficire, uključujući i članove generalštaba.

13:27 Rusija: Pogodili smo fabriku za remont tenkova u Harkovu

Ruske rakete Iskander pogodile su fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajina, Harkov
foto: Profimedia

Ministarstvo je, takođe, navelo da je uništilo 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana, preneo je Rojters.

12:50 Prvi čovek britanske vojske: Moramo se spremiti za borbu protiv Rusa u Evropi

General Patrik Sanders, prvi čovek britanske vojske, rekao je svojim trupama da se pripreme za borbu u Evropi.

„Sad je pred nama imperativ da stvorimo vojsku koja je spremna da se bori rame uz rame sa našim saveznicima i pobediti Rusiju u borbi“, rekao je general Sanders.

13:27 Rusija: Pogodili smo fabriku za remont tenkova u Harkovu

Ruske rakete Iskander pogodile su fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je, takođe, navelo da je uništilo 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana, preneo je Rojters.

12:55 Ruske škole stavljaju ploče u znak sećanja na bivše učenike poginule u ratu

Ruske škole počele da postavljaju ploče u znak sećanja na bivše učenike poginule u specijalnoj vojnoj operaciji, kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu.

Na fotografijam koje je objavio novinar BBC-a vide se plčoe sa imenima učenika iz Belgorodske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom.

12:20 Amerika poslala Ukrajini hiljade raketa

Amerika je dostavila Ukrajini 1.400 ručnih protivvazdušnih raketa tipa Stinger i 6.500 ručnih protivoklopnih raketa tipa Džavelin, objavila je predsednica ukrajinske stranke Golos Kira Rudik.

Amerika je, podsetimo, nedavno je najavila da će Ukrajini isporučiti novi paket vojne pomoći vredan milijardu dolara.

11:56 Moldavija uvodi zabranu informativnih programa iz Rusije

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, izjavila je danas direktorka Saveta za televiziju i radio Lilijana Vicu.

Maja Sandu
foto: Profimedia

11:43 Ukrajina: Rusija pokušava da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta

"Rusija pokušava da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta“, rekao je za ukrajinsku nacionalnu televiziju Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova.

11:17 Ukrajinska vojska objavila procene ruskih gubitaka

Oružane snage Ukrajine objavile su nove procene ruskih gubitaka, zaključno sa današnjim danom. Kako se navodi, ruska vojska izgubila je 33,600 ljudi, 216 aviona, 1,468 tenkova i 181 helikoptera,

Rusija nije objavila zvanične podatke o svojim gubicima od sredine marta kada je priznala 1.300 žrtava u svojim redovima.

11:01 "Ukrajina gubi teritorije i bori se da ih povrati"

Ukrajina gubi teritorije i bori se da ih povrati otkako je Rusija počela da koncentriše svoje vojne napade na istok zemlje, rekla je ukrajinska poslanica Ivanna Klimpuš-Cincadze.

"Nažalost, u ovom trenutku Rusija je prikupila sav ovaj vojni kapacitet na istoku zemlje. Gubimo neke teritorije, a oni ostaju u ovom trenutku u rukama okupatora. Nadamo se da će doći trenutak i mogućnost da vratimo te teritorije i ljude", rekla je za Skaj njuz.

10:12 Dnjepropetrovsk: Požar u skladištu nafte i nova eksplozija

U Novomoskovskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti, gde je u toku gašenje požara u skladištu nafte, eksplodirao je još jedan rezervoar za gorivo, saopštio je danas predsednik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

Prema njegovim rečima, za sada je ustanovljeno da je u ruskom napadu poginula jedna osoba, a povređeno je 13 ljudi.

10:03 VIDEO Irpin, Buča i Gostomel - pre i posle rata

09:40 Zelenski obišao gradove na južnoj liniji fronta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prvi put došao na ratom razorenu južnu liniju fronta Ukrajine, dok njegove snage polako napreduju u regionu, navodi BBC.

Obilazeći grad Nikolajev gledao je oštećene zgrade i susreo se sa vojnicima, zvaničnicima i zdravstvenim radnicima. Ukrajinski lider posetio je i Odesu na zapadu zemlje, koja je s vremena na vreme granatirana.

"Važno je da ste živi. Dokle god ste živi, postoji jak ukrajinski zid koji štiti našu zemlju", rekao je ukrajinski lider vojnicima u Odesi.

09:38 Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre. Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TAS S.

09:15 TASS: Predali se ukrajinskog bataljona Ajdar

Pripadnici ukrajinskog bataljona "Ajdar", uključujući komandni kadar, predali su se nedaleko od Severodonjecka pripadnicima snaga Luganske Narodne Republike (LNR), javila je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na izvore iz Narodne milicije LNR.

08:55 Gajdaj: Civili odbili da napuste fabriku "Azot"

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u Severodonjecku odbili su da se evakuišu, kaže načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

"U stalnom smo kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele", rekao je Gajdaj.

1 / 5 Foto: Profimedia

Prema podacima lokalne administracije, u "Azotu" se nalazi 568 osoba, među kojima je 38 dece.

"Ovo se ne može porediti sa Azovstalom. Ovo nije podzemni grad, to je nekoliko skloništa koja su razdvojena i nisu ni na koji način povezana. Različit broj ljudi je u različitim skloništima", rekao je.

08:43 U Hersonu spremni da otvore železničku vezu sa Krimom

Hersonska oblast je tehnički spremna da pokrene železničku putničku vezu sa Krimom, izjavio je šef vojno-civilne administracije Vladimir Saldo u emisiji "Solovjov UŽIVO".

08:08 Šolc: Tehničke smetnje ne smeju da ugrožavaju isporuke gasa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će se njegova vlada postarati da eliminiše tehničke probleme koji bi mogli da ograničavaju nabavke gasa preko gasovoda Severni tok.

Volodomir Zelenski, Olaf Šolc
foto: EPA/Sergey Dolzhenko, EPA-EFE/FILIP SINGER

"Trenutno se suočavamo sa smanjenjem količina gasa koji se isporučuje Nemačkoj i drugim zapadnoevropskm zemaljama, zbog tehničkih problema. To bi mogla da bude slučajnost, ali i ne mora da bude. Nastavićemo da pažljivo nadziremo situaciju i učinićemo sve što možemo da osiguramo da ne postoje tehnički razlozi za ova ograničenja", rekao je Šolc sinoć za nemačku agenciju DPA.

08:07 Vođe Azova koji su se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

Vođe puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kako navodi, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski. Izvor ruske agencije rekao je da su i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica prebačeni u Rusiju.

08:05 "Rat u Ukrajini bi mogao da potraje godinama"

"Rat u Ukrajini bi mogao da potraje godinama", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Moramo se pripremiti za činjenicu da bi to moglo da traje godinama. Ne smemo da odustanemo od podrške Ukrajini", rekao je on.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

"Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rastućih cena energije i hrane", dodao je.

08:03 Rusija slala rezervne trupe u Severodonjeck

Rusija je slala rezervne trupe u Severodonjeck iz drugih zona borbenih dejstava kako bi pokušala da preuzme kontrolu nad opkoljenih istočnim gradom, rekao je guverner ukrajinske oblasti Lugansk.

"Danas, sutra ili prekosutra oni će ubaciti sve rezerve koje imaju... jer ih imaju toliko mnogo, oni su u kritičnoj masi", rekao je Sergej Gajdaj na nacionalnoj televiziji.

08:00 Eksplozija u blizini Severodonjecka

Velika eksplozija potresla je u subotu oblast u blizini Severodonjecka. Rodion Mirošnik, zvaničnik samozvane separatističke administracije Luganske Narodne Republike, objavio je snimak u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.