PROGOVORILA ŽENA VLADIMIRA ZELENSKOG: Ovo je PO PRVI PUT rekla o MUŽU!
Olena Zelenski, Foto: Profimedia

SVE JE REKLA

PROGOVORILA ŽENA VLADIMIRA ZELENSKOG: Ovo je PO PRVI PUT rekla o MUŽU!

Iako je Zelenskog upoznala još kao dete, ljubav između nje i supruga nije planula u osnovnoj školi, nego tek na fakultetu

Objavljeno: 16:28h

Supruga ukrajinskog predsednika, Olena Zelenski, prisetila se atmosfere ranih jutarnjih sati 24. februara u retkom intervjuu za britanski Guardian.

- Osećala sam se kao u paralelnom svemiru, kao da sanjam - prisetila se prva dama Ukrajine.

Spolja su se čuli pucnji, a suprug joj je objavio da je upravo počeo rat i napustio porodični dom kako bi krenuo prema predsedničkoj zgradi u centru Kijeva gde će na sastanku sa najbližim saradnicima dogovoriti odgovor na rusku "specijalnu operaciju".

Devetogodišnji sin Kiril i 17-godišnja Oleksandra bili su budni i kao da su i sami dobro razumeli šta se događa.

- Osećaj je bio nadrealan, kao da igram video-igricu i moram da prođem određene nivoe da bih došla kući. Ipak, uspevala sam nekako da se priberem, većinu dana sam imala čak i čudan smešak na licu kako bih sakrila paniku pred decom - kazala je.

Olena Zelenski
foto: Profimedia

Na razgovor bez mobilnog telefona

- Iskoristio je sve svoje emocionalne nivoe kako bi preneo poruku. Ne, nije to bila manipulacija, to je bio iskonski on koji je sve to duboko proživljavao - otkrila je novinaru koji je na razgovor sa Zelenskom trebalo da stigne bez mobilnog.

Uostalom, sličnu je proceduru i sama prolazila praktično od početka rata - sa suprugom nije smela da se čuje preko sopstvenog mobilnog, zabranili su joj logovanje na društvene mreže, a dane je prekraćivala pomažući deci da urade domaće zadatke i posloživši sebi rutinu kako bi koliko-toliko uspeli da očuvaju razum.

Supruga je upoznala još kao dete, ćerka majke inženjerke u lokalnoj fabrici i oca profesora na tehničkom univerzitetu koji su govorili i decu podučavali na ruskom, no koji su jednako tako s raspadom Sovjetskog Saveza s oduševljenjem dočekali ukrajinsku samostalnost.

Ljubav između nje i supruga nije planula u osnovnoj školi, nego tek na fakultetu, kada je Zelenski s grupom prijatelja osnovao komičarsku družinu Kvartal 95 te s njom nastupao po zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Godine 2003, iste godine kad su se venčali, Kvartal je počeo da radi i za televiziju, a Zelenska počela da priprema scenarije, između ostalog i skečeve koje je izvodio njen suprug.

Zaboravio da joj kaže da ulazi u politiku

Uvek je bio raspoložen za zafrkanciju, ali nije joj bilo smešno kad je na vestima saznala da je njen suprug, nedugo nakon što je počeo da izvodi svoj popularni šou Sluga naroda, registrovao istoimenu političku stranku i odlučio da se kandiduje na izborima.

- Tvrdio je da je to naprosto zaboravio da mi kaže. Imala sam celi dijapazon različitih osećaja u tom trenutku - iskrena je Zelenska, ali dodaje kako nije iznenađena impresijama koje je njen suprug ostavio na celi svet.

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

Virus u krevetu

Tu je, nastavlja, i stroga disciplina. Volodimir ustaje s prvim znakom jutarnjeg zvona, spreman je za pet minuta, a koliko je sigurna da će njen suprug psihički izdržati svaki napor, toliko brine o njegovom fizičkom zdravlju jer nakon velikih napora redovno završava u krevetu s nekim virusom.

Poziciju prve dame iskoristila je kako bi održavala kontakte s ostalim suprugama evropskih i svestkih predsednika pa je tako upoznala Džil Bajden i Brižit Makron, a neposredno pre intervjua za Guardian, razgovarala je i sa belgijskom kraljicom Matildom koja je po struci psiholog.

- Ukrajinci nisu navikli da traže pomoć psihologa. Obično ignorišemo depresiju i anksioznost. Potrebna nam je jedna velika kampanja kako bismo osvestili važnost brige o mentalnom zdravlju - kaže priznajući kako i njena djeca iščekuju normalan život, igru i druženje sa prijateljima koje nisu videli poslednja tri meseca.

Novinaru priznaje kako u noći prvog napada do poslednjeg trenutka nije verovala da bi rat zaista mogao da dođe.

Pakovanje kofera

Samo dan ranije, 23. februara, u svojoj kancelariji je imala sastanak sa tinejdžerima na temu mentalnog zdravlja kad je načula kako neki radnici govore o potrebi da spakuju kofere za slučaj opasnosti, što je u naposletku i sama uradila.

Tri meseca kasnije, opasnost za porodicu Zelenski još nije prošla, ali malo je lakše, jer sa suprugom ipak uspeva češće da se vidi.

Makar i samo u prolazu, tokom fotografisanja, kada će je Zelenski poljubiti, razmeniti nekoliko reči i otići dalje.

Kao i mnoge druge ukrajinske porodice, dok god traje Putinova "specijalna operacija", i ova će porodica biti razdvojena...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.