OVE DVE DRŽAVE JAČAJU VOJNU SARADNJU! Žele da ostvare ključni cilj
Ilustracija, Foto: Profimedia

saradnja

OVE DVE DRŽAVE JAČAJU VOJNU SARADNJU! Žele da ostvare ključni cilj

Kiši je potvrdio posvećenost Japana i Australije zajedničkoj viziji "slobodnog i otvorenog" međunarodnog poretka u dva mora

Objavljeno:

Ministri odbrane Japana i Australije saopštili su danas da će dve zemlje ojačati vojnu saradnju radi bezbednosti u Indo-pacifičkoj regiji.

Australijski ministar Ričard Marls i njegov japanski kolega Nobuo Kiši dogovorili su i bližu saradnju sa zemljama jugoistočne Azije i ostrvskim nacijama na Pacifiku.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da je potrebna saradnja u čitavom regionu kako bi se na Indo-Pacifiku "održao i ojačao poredak zasnovan na pravilima". "Jasno je da je pred našom regijom najsloženiji niz strateških okolnosti od kraja Drugog svetskog rata i važno je šta će region učiniti. Samo ako radimo zajedno možemo da očuvamo međunarodni poredak zasnovan na pravilima... i osiguramo da naš region ostane stabilan, miran i prosperitetan", dodao je Marls.

Kiši je rekao da je sa australijskim kolegom razgovarao o uticaj invazije Rusije na Ukrajinu. On je naveo da se snažno protive bilo kojoj jednostranoj promeni stanja u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Kiši je potvrdio posvećenost Japana i Australije zajedničkoj viziji "slobodnog i otvorenog" međunarodnog poretka u dva mora.

1 / 8 Foto: Profimedia

"Važno je da ojačamo saradnju sa regionalnim partnerima, posebno članicama Asocijacije nacije jugoistočne Azije, kako bismo očuvali i učvrstili slobodan i otvoren Indo-Pacifik", rekao je Kiši, koji se sa Marlsom nedavno sastao na marginama bezbednosnog foruma "Dijalog Šangri La". Japan vidi kineske vojne aktivnosti u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao pretnju. U januaru ove godine, Japan i Australija potpisali su sporazum o uzajamnom pristupu, koji omogućava trupama jedne zemlje da uđu u drugu radi obuke i drugih vidova vojne saradnje.

Bonus video:

11:06

MIT JE DA SMO RUSOFILI, AMERIKA NAS JE SVOJIM PONAŠANJEM ODBACILA?! Deđanski o izveštaju EP: Šta je EU dobila sankcijama Rusiji?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.