"KAKO SE ČOVEČANSTVO VRATILO U 18. VEK?!?" Nećete VEROVATI na šta SILOVATELJI imaju pravo u AMERICI- ŠOK! (VIDEO)
Snimak, Foto: Printscreen/Twitter/Dezurni Srecko™

ABORTUS

"KAKO SE ČOVEČANSTVO VRATILO U 18. VEK?!?" Nećete VEROVATI na šta SILOVATELJI imaju pravo u AMERICI- ŠOK! (VIDEO)

Prošlog septembra, Predstavnički dom je glasao 218 prema 211 da se usvoji predlog zakona o pravu na abortus skoro identičan senatskom predlogu

Objavljeno:

Pitanje abortusa kao važne komponente ženskog reproduktivnog zdravlja goruća je tema u Americi poslednjih nekoliko godina. Debate su frustrirajuće, a rešenja koja iz njih proizilaze retko idu u korist individua kojima su potrebna.

Stoga objava koja se juče pojavila na Tviteru, nažalost ni malo ne iznenađuje. Pogledajte o čemu je reč:

Snimak, naime, prikazuje jednu od pomenutih debata, uz opis koji objašnjava stanje rečima: ,,Ukoliko silovana žena abortira u Ajdahu, porodica silovatelja može da je tuži zbog toga."

"Kako se čovečanstvo preko noći vratilo u 18 vek?!?!", zaključuje autor objave.

Podsećamo, Američki Senat 12. maja nije izglasao zakon kojim bi se pravo na abortus, zaštićeno presudom Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, pretvorilo u federalni zakon.

Republikanci su "filibasterom" odnosno, pravom na neograničenu raspravu, blokirali glasanje o zakonu, čime su se jasno videle stranačke podele koje postoje u vezi sa istorijskom sudskom odlukom i ograničenjima zakonodavne grane vlasti, prenosi Glas Amerike.

Bio je to pokušaj da se sačuva skoro 50 godina stara sudska presuda kojom se proglašava ustavno pravo na abortus, a kojoj sada preti ozbiljna opasnost da bude poništena u Vrhovnom sudu odlukom konzervativne većine.

Prošlog septembra, Predstavnički dom je glasao 218 prema 211 da se usvoji predlog zakona o pravu na abortus skoro identičan senatskom predlogu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se zaštitile usluge abortusa za milione Amerikanki. Međutim, tesna većina njegove stranke nije bila dovoljna da se prevaziđe filibaster republikanaca (pravilo kojim se u Senatu zahteva većina od 60 glasova da bi se okončala debata o većini pitanja i prešlo na glasanje).

Republikanci decenijama rade na tome da postave konzervativne sudije u Vrhovni sud i ukinu presudu Rou protiv Vejda, podseća Glas Amerike.

Svih 50 republikanaca glasalo je da se blokira glasanje o zakonskom predlogu a pridružio im se jedan demokrata, senator Džo Menčin.

Bonus video:

02:43

OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE BELIVUKU POZLILO! Doživeo izdaju od najbližeg saradnika, MILJKOVIĆ POSTAJE SARADNIK TUŽILAŠTVA?!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.