OTKRIVENE TAJNE SLABOSTI MOĆNOG NATO SAVEZA: Nisu tako JEDINSTVENI, previše zavise od OVE ZEMLJE?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Profimedia

NATO

OTKRIVENE TAJNE SLABOSTI MOĆNOG NATO SAVEZA: Nisu tako JEDINSTVENI, previše zavise od OVE ZEMLJE?

Činjenica da svaka članica NATO-a ima reč jednake težine, kada su po vojnoj moći apsurdno nejednake, onemogućava brzo i smelo donošenje odluka

Objavljeno:

Ukrajinska kriza razotkrila je slabosti i podele u "štitu" Sjevernoatlantske alijanse i ispostavilo se da NATO nije tako jedinstvena, moćna i organizovana celina kao što se na prvi pogled čini, piše "Gardijan".

"Važne evropske članice Alijanse kriju se iza saveza koji su prethodno omalovažavali i zanemarivali. Oni to koriste da izbegnu skupe nacionalne obaveze prema Kijevu koje bi mogle da naljute Moskvu", navodi se u tekstu.

Neaktivni Makron, neodlučni Šolc

Prema navodima iz teksta, sanjareći o strateškoj autonomiji EU, francuski predsednik Emanuel Makron preferira razgovor, a ne akciju. Nemački kancelar Olaf Šolc predstavlja oličenje odugovlačenja i neodlučnosti. "Gardijan" ističe da bi bilo nerealno očekivati potpunu političku saglasnost u tako velikoj organizaciji.

Emanuel Makron i Volodimir Zelenski, Emanuel Makron, Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

"Činjenica da svaka članica NATO-a ima reč jednake težine, kada su po vojnoj moći apsurdno nejednake, onemogućava brzo i smelo donošenje odluka", navodi list.

Zavisnost od SAD

Takođe, tu je i prevelika zavisnost od SAD, bez čije se saglasnosti ništa ne dešava i iza čije se moći "kriju oni koji zaostaju, odbijajući da plate putarinu".

"U organizacionom i vojnom smislu, NATO je svuda. Postoje tri sedišta zajedničke komande – u Italiji, Holandiji i SAD. Ali glavni general organizacije je u Belgiji. Ne postoji interoperabilnost sistema naoružanja različitih zemalja", navodi se u tekstu.

Ako se sukob u Ukrajini nastavi, list ističe da će slabosti i ranjivosti NATO-a, koje su dugo ostale zanemarene, postati još očiglednije i opasnije.

Bezbednosne garancije

Rusija je krajem 2021. godine objavila nacrte ugovora sa SAD i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je posebno zahtevala od zapadnih partnera pravne garancije u vezi sa daljim širenjem Alijanse na istok, pridruživanjem Kijeva i uspostavljanjem vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

1 / 6 Foto: Profimedia

Predlozi su, takođe, sadržavalili i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja NATO-a u blizini granica Rusije i povlačenju snaga Alijanse u istočnoj Evropi na pozicije iz 1997. Vašington nikada nije dao konstruktivan odgovor na osnovne elemente projekta koji je pripremila ruska strana.

Bonus video:

04:28

MITROVIĆ ODOGOVRIO NA OPTUŽBE DA SNS NEMA LEGITIMITET U BEOGRADU: Đilas nikada ne bi postao gradonačelnik da ga SPS nije podržao!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.